MMF upozorava

Međunarodni monetarni fond (MMF) pozvao je zemlje da smanje svoj dužnički teret, napominjući da je globalni dug posebno ojačao tokom pandemije.

Izvor: Biznis.rs

Foto: shutterstock, DCStockPhotography

Foto: shutterstock, DCStockPhotography

Prošle godine se globalni dug smanjio drugu godinu zaredom za desetak procentnih poena i dostigao 238 odsto svetskog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

No, i dalje je devet procentnih poena viši nego u pretpandemijskoj 2019. godini, piše Mina pozivajući se na SEEbiz.

Među razlozima sporog napretka u smanjenju globalnog duga, koji se sastoji od javnog i privatnog, MMF je istakao povećanje javnih deficita zemalja koji se sporije smanjuje od privatnog duga.

To se prošle godine smanjilo u razvijenim ekonomijama i zemljama u razvoju, dok je u nekim zemljama poraslo, poput Kine.

“Fiskalni deficiti zadržali su visok nivo javnog duga, budući da su mnoge vlade, na kraju finansijskih mera povezanih s pandemijom, ovoga puta izdvojile više sredstava za podsticanje rasta i smanjenje visokih cena hrane i energije”, napomenuli su iz MMF-a.

U isto vreme, vlade su pozvane da preduzmu hitne mere za smanjenje ukupnog globalnog duga budnim praćenjem privatnog duga i stvaranjem verodostojnih fiskalnih okvira za upravljanje održivošću javnog deficita.

Globalni dug posebno je ojačao tokom pandemije, a uzlazni trend bio je prisutan i godinama pre toga. Prema MMF-u, za veliki deo toga odgovorna je Kina, jer je njen dug poslednjih godina naglo porastao na nivo sličan onom u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). MMF, takođe, ukazuje na trend rasta ukupnog duga u više od polovine manje razvijenih zemalja.

“Smanjenje tereta duga stvoriće fiskalni prostor i omogućiti nova ulaganja, što će pomoći u podsticanju privrednog rasta u narednim godinama”, dodali su iz MMF-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com