MOGUĆ NESTANAK STRUJE AKO RUSIJA ISKLJUČI BALTIK Premijer Estonije upozorio građane: “Moramo biti spremni”

Premijer Estonije Kaja Kalas poručila je građanima da je moguć opšti nestanak električne energije ukoliko Rusija isključi baltičke države iz zajedničke mreže.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

.

Foto: Shutterstock / Ringier

.

Ona je istovremeno objavila vojnu odbrambenu vežbu.

Blic preporučuje

“Moramo biti spremni za to da Rusija može da isključi Estoniju, Letoniju i Litvaniju iz svoje mreže za električnu energiju”, rekla je Kalsova u televizijskom obraćanju.

Ona je rekla da bi bilo “mudro da se izvrše pripreme za moguća isključenja struje”, što obuhvata javne institucije, kompanije i svakog pojedinca. Kalasova je rekla da bi isključenja bila “privremena”.

Foto: Sandra Zekić / Ringier

Gotovo 3.000 rezervista pozvano je na godišnju sedmodnevnu vojnu vežbu, a Kalasova je naglasila da ne postoji neposredna pretnja zemlji.

Ona je pozvala ruske građane koji žive u Estoniji da ignorišu pozive za odlazak u rat u Ukrajini.

“Nemojte da idete, jer nema povratka”, izjavila je predsednik Vlade Estonije.

Trideset godina nakon raspada Sovjetskog Saveza i 17 godina od ulaska u EU, baltičke države i dalje su zavisne od Rusije u smislu stabilnosti snabdevanja električnom energijom.

Prema projektu koji je vredan 1,6 milijardi evra, Litvanija, Letonija i Estonija će odvojiti svoje elektromreže od Rusije i Belorusije 2025. godine.

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com