Momirović: Sporazumom sa Kinom otvorili smo vrata najvećeg… …

Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom otvara neverovatnu perspektivu za našu ekonomiju i njime smo otvorili vrata najvećeg tržišta na svetu i to kao jedina zemlja u Evropi, izjavio je ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović. On je u intervjuu za današnju „Politiku” ocenio da sporazum dobru perspektivu pruža pre svega za poljoprivredne proizvođače, ali i industriju.

Odgovarajući na pitanje kakva je saradnja sa Evropskom unijom (EU), Momirović je rekao da je Srbija na stabilnom putu ka EU, koja je naš najvažniji ekonomski partner, budući da 60 odsto naše trgovinske razmene imamo sa zemljama EU. „Mi radimo na implementaciji evropskih standarda, na sinhronizaciji našeg ekonomskog i političkog sistema sa sistemom EU, ali ne odustajemo od naše političke vizije, od politike samostalnog vođenja države, ekonomske suverenosti i na tome ćemo insistirati”, rekao je Momorović.

Kada je reč o trgovinskoj saradnji sa zemljama u regionu, naveo je da je naš najveći partner Bosna i Hercegovine (BiH) i da, iako ova razmena iznosi 3,2 milijarde evra, potencijal nije potpuno iskorišćen. „Naše ekonomije su kompatibilne, duboko integrisane i povezane i veoma je važno da u perspektivi i BiH postane deo Otvorenog Balkana.

 Nije reč o politici, već o ekonomiji, novim kompanijama, većim platama, boljoj perspektivi za mlade, slobodnoj trgovini, otvorenim granicama”, istakao je Momirović. Ocenio je da su se Srbija i Albanija približile na ekonomskim osnovama, ne ignorišući političke razlike, ali uvažavajući zajednički cilj, a to je podizanje ekonomskog standarda građana dve države. „Nažalost, premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti uništava svaki pokušaj ekonomskog povezivanja u regionu. Njegovo delovanje otežava etabliranje inicijative Otvoreni Balkan i Berlinskog procesa, ali mi ne odustajemo od ekonomskog povezivanja”, rekao je ministar. Momirović je ukazao da više od pet meseci postoji zabrana trgovine sa Kosovom i Metohijom, ali da se praktično već dve godine suočavamo sa blokadama i ocenio da praksa zabrane trgovine na etničkom principu mora da se zaustavi, prenosi Tanjug.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com