“MORAĆEMO DA PROMENIMO SVOJE NAVIKE” Predsednik Vučić na regionalnoj konferenciji o ulaganjima u obnovljive izvore energije: Narednih godina potrebno uložiti do 30 milijarde evra

Za sve vlade u regionu, jedno od najvažnijih pitanja je napredak u sektoru energetike, istakao je Vučić na skupu o mogućnostima ulaganja u obnovljive izvore energije na Zapadnom Balkanu.

On je rekao da je ove godine konstatovano da u Srbiji postoje duboki suštinski problemi, i to ne samo kada je reč o diverzifikaciji snabdevanja gasom i naftom, već kada je reč o nama, našem staromodnom pristupu, starim tehonlogijama u termoelektranama.

Takođe, dodao je da ničeg novog nema ni kada je reč o hidropotencijalima, i da država nije u poziciji da poveća procenat obnovljivih izvora energije u ukupnoj ponudi i potrošnji.

– Moraćemo da promenimo svoje navike i sprovedemo reforme, da radimo na drugi način”, rekao je predsednik Vučić nakon konferencije. dodajući da se da nema lakih odluka “ali ih moramo doneti brzo, inače ćemo se suočiti sa katastrofom”:

– Naši norveški i britanski prijatelji su nam bili od pomoći. Oni su postavili prioritete kada je reč o tome šta treba da uradimo, objasnio je.

– Moramo to što pre da uradimo inače ćemo se suočiti sa pravom katastrofom. Reč je o negde oko 16-7 milijardi evra do 32-33 milijarde evra koje moramo da uložimo u energetsku infrastrukturu, naglasio je.

Predsednik je ukazao i da je pripremljen budžet za sledeću godinu, sa MMF-om, kojim je predviđen deficit od 3,3 do 3,4 odsto, što, ističe, “nije dobro, ali je relativno ok”.

“Od toga, 45 odsto ide na našu rashodnu stranu, kada je reč o snabdevanju energentima, što pokazuje koliko je to postalo važno”, rekao je on.

Napomenuo je da će Srbija i danas potrošiti više od 2,5 miliona evra, za uvoz strujom sa evrsopke mreže.

“To pokazuje da krvarimo, jer to nije sitan novac, a biće još gore tokom zimr. To znači da ćemo morati da promenimo strukturu energetskog sektora, da imamo više obnovljivih izvora energije, a ne samo da se oslanjamo na ugalj i hidropotencijale, što ćemo morati da unapredimo. Ne danas ili sutra, ali ubuduće ćemo svakako to morati da stavimo na ekonomsko tržište, a da cene ne budu socijalna kategorija za politicare”, rekao je Vučić.

Poručio je investitorima da su dobrodošli u Srbiju, a ambasadorima zahvalio na podršci.

“Možemo mnogo toga zajedno da uradimo, imamo mnogo ideja, i danas ćemo razgovarati, da proširimo ideje, na sve u regoinu. Neki kažu da je to 5+1, neki bi rekli šest zemalja, ali kako god da kažemo, moramo da radimo zajedno, inače nisam siguran šta nas čeka. Preguraćemo ovu zimu ali niko ne zna šta će biti sledeće, koja će biti teža i okrutnija nego što smo očekivali”, upozorio je Vučić.

.

Foto: Jadranka Ilić / Tanjug

.

Izaslanik predsednika vlade Norveške Andreas Eriksen pozvao je danas zemlje zapadnog Balkana da sarađuju u oblasti energetike i nalaženju rešenja za uvođenje većeg stepena obnovljivih izvora energije (OIE), kao i postizanju ciljeva zelene trenzicije.

On je, na Regionalnoj konferenciji ”Mogućnosti ulaganja u obnovljive izvore energije na Zapadnom Balkanu” koja se održava u Palati Srbija, ponudio pomoć Norveške, njenih kompanija i iskustva koje imaju u toj oblasti kao zemlja koja 90 odsto svojih potreba za energijom zadovoljava iz OIE.

“Našli smo se u situaciji i vremenu koje je na žalost takvo kakvo jeste. Napad Rusije na Ukrajinu je proizveo humanitrnu katastrofu i nezisvesnost snabdevanja ruskim gasom, što je dovelo do promena na tržištu i promena cena. Ovo pitanje je na vrhu agendi većine zemalja, a istovremeno naši napori da nađemo rešenje za klimatske promene je nešto na čemu nastavljamo da radimo”, rekao je Eriksen na popčetkiu rada konferencije.

Konferenciju je obraćanjem otvorio predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Skup su organizovale ambasade Norveške u Beogradu i Sarajevu u saradnji sa Nordijskom poslovnom alijansom, Poslovnom asocijacijom Noreveška-BiH i norveškim partnerima za saradnju u oblasti energetike.

Učesnici susreta su se pred početak rada rukovali i zajednički fotografisali a nakon toga skup će uvodnim obraćanjima otvoriti predsednik Vučić i zamenik ministra energetike i specijani izaslanik predsednika Vlade Norveške Andreas Eriksen.

Nakon zavrešetka skupa planirana je zajednička konferencija svih učesnika.

Rama: Neophodno okupljanje u vreme rata

Premijer Albanije Edi Rama kazao je da je ovo okupljanje u vreme rata, “kada bombe padaju i pogađaju nekoga negde u Ukrajini” neophodno.

“Energetska kriza i inflacija pogađaju celu Evropu i naše zemlje. I bez ikakve sumnje u ovim veoma teškim vremenima, što smo i ranije rekli kada samo započeli Otvoreni Balkan i kada smo se zalagali za širu regionalnu saradnju, postaje sve očiglednije. Moramo da regionalizujemo tržišta. kada je reč o energetici, moramo da idemo izvan granica jer inače smo i dalje mala tržišta. I potrebno nam je, ako se samo nečim bavimo na izolovan način, to može da bude daleko skuplje. Smatram da ako bismo nastupali sa regionalnog aspekta, možemo da imamo daleko jednostavniji pristup finansijama i takođe možemo da imamo snažnija partnerstva sa privatnim sektorom. Zaista je danas ovaj događaj važan i zahvali bih vladama Norveške i Srbije koji su omogućili da započenmo razgovor praktično sa najboljim ljudima koji imaju najviše znanja i ta strukturom znaja”, kazao je Rama.

On je dodao da se nada da će razgovori biti nastavljeni, kao i zalaganja za regionalno tržište kako bi se napravila mapa puta ulaganja.

Predsedavajući Veća ministara BiH Zoran Tegeltija rekao je da u BiH postoje tri preduzeća koja se bave proizvodnjom i jedno preduzeće koje se bavi prenosom električne energije.

“Danaas imamo situaciju da se prozvede više nego što je potrebno za potrošnju. Količina koju izvezemo zavisi kakva je hidrološka situaicja u zemlji. Ono štu naša ograničanje je što se radi o postrojenjima koja su davno izgrađena, sem jedne nove termoelektrane, sva ta postrojenja traže ulaganja i modernizaciju”, naveo je on.

Kako je kazao Tegeltija, oko 60 odsto električne energije se proizvodi iz termoelektrana, iako je prihvaćena zelena agenda. “Potreba za rešenjem ovih probleme potrebna je i regionalan saradnja. Pokrenuli smo ozbiljnu investiciju koja predstavlja zajedničku izgradnju hidroelektrane Buk Bijela, zbog unutršanjih neposrazuma u BiH nije počeo proces izgradenje”, napomenuo je on.

Ipak, napominje da se postojeći kapaceti BiH moraju modernizovati, povećati kapacitet ali ih treba zadržati u državnom vlasništu, kako bi imali dovoljnu količinu električne energije za BiH.

“Uvoz struje pokazuje da krvarimo”

Napomenuo je da će Srbija i danas potrošiti više od 2,5 miliona evra, za uvoz struje sa evropske mreže.

“To pokazuje da krvarimo, jer to nije sitan novac, a biće još gore tokom zime. To znači da ćemo morati da promenimo strukturu energetskog sektora, da imamo više obnovljivih izvora energije, a ne samo da se oslanjamo na ugalj i hidropotencijale, što ćemo morati da unapredimo. Ne danas ili sutra, ali ubuduće ćemo svakako to morati da stavimo na ekonomsko tržište, a da cene ne budu socijalna kategorija za politicare”, rekao je Vučić.

Poručio je investitorima da su dobrodošli u Srbiju, a ambasadorima zahvalio na podršci.

“Možemo mnogo toga zajedno da uradimo, imamo mnogo ideja, i danas ćemo razgovarati, da proširimo ideje, na sve u regoinu. Neki kažu da je to 5+1, neki bi rekli šest zemalja, ali kako god da kažemo, moramo da radimo zajedno, inače nisam siguran šta nas čeka. Preguraćemo ovu zimu ali niko ne zna šta će biti sledeće, koja će biti teža i okrutnija nego što smo očekivali”, upozorio je Vučić.

(Tanjug)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com