Nacionalne banke dižu referentne kamate

Švajcarska centralna banka povećala je danas referentnu kamatnu stopu za 0,75 procentnih poena, što je tek drugo povećanje u prethodnih 15 godina.

Izvor: Tanjug

Foto: EPA-EFE/ANTHONY ANEX

Foto: EPA-EFE/ANTHONY ANEX

Ovim se švajcarska banka pridužila ostalim centralnim bankama koje pooštravanjem monetarne politike pokušavaju da zaustave rast cena, prenosi AP.

Švajcarska centralna banka saopštila je da ne može isključiti dalja povećanja iznad porasta od tri četvrtine procentnog poena „kako bi se obezbedila stabilnost cena na srednji rok“.

Današnjom odlukom, referentna kamatna stopa je prešla iz minus 0,25 odsto, koliko je određeno u junu, u plus 0,5, sa ciljem da se obuzda inflacija koja je u avgustu dostigla 3,5 odsto, prenosi AP.

Inflacija u 19 zemalja koje koriste evro je u avgustu dostigla rekordnih 9,1 odsto, navodi američka agencija.

Potez švajcarske banke usledio je dan nakon što je američka centralna banka (Fed) takođe povisila svoju referentnu kamatnu stopu za tri četvrtine poena po treći put uzastopno i nagovestila da slede nova povećanja.

Evropska centralna banka podigla je ranije ovog meseca tri ključne kamatne stope za tri četvrtine procenta (po 0,75 odsto), što je do sada najveće povećanje za 19 zemalja koje koriste evro, a Banka Engleske je pod pritiskom da na današnjem sastanku postupi na isti način.

Osnovna kamata u Švajcarskoj je godinama bila na nivou od minus 0,75 odsto, dok je centralna banka pokušavala da obuzda jačanje švajcarskog franka.

Nedavni porast vrednosti franka u odnosu na evro, na primer, doveo je do toga da mnogi švajcarski potrošači prelaze granicu i u susednim zemljama poput Francuske ili Nemačke kupuju benzin i drugu potrošnu robu koja je tamo zbog toga relativno jeftinija, navodi AP.

Engleska banka podigla referentnu kamatnu stopu

Engleska banka podigla je danas referentnu kamatnu stopu sa 1,75 na 2,25 odsto i najavila da će nastaviti da po potrebi snažno reaguje na inflaciju, iako privreda ulazi u recesiju.

Ovo je sedmi uzastopni put da je Banka Engleske povećala troškove pozajmljivanja u vreme kada porast cena hrane i energetike dovodi do krize životnih troškova, prenosi AP.

Prema procenama Engleske banke, britanska ekonomija doživeće pad od 0,1 odsto u trećem kvartalu, što, u komibinaciji sa padom proizvodnje u drugom kvartalu, znači da su ispunjeni uslovi za recesiju, navodi Rojters.

Ranije danas Američka centralna banka (FED) podigla je referentnu kamatnu stopu na najviši nivo u poslednjih skoro 15 godina, u nastojanju da obuzda rastuće cene u najvećoj svetskoj ekonomiji.

FED je objavio da podiže za još tri četvrtine procentnog poena svoju referentnu kamatnu stopu, a kamata se sada nalazi u rasponu od tri i 3,25 procenta, preneo je Bi-bi-Si.

Banke u skoro svim zemljama suočavaju su sa sličnim kompromisima, dok podižu kamatne stope kako bi se izborile sa sopstvenim problemima sa inflacijom.

Evropska centralna banka podigla je ranije ovog meseca tri ključne kamatne stope za tri četvrtine procenta (po 0,75 odsto), što je do sada najveće povećanje za 19 zemalja koje koriste evro.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com