Najveće SVETSKE KOMPANIJE prema tržišnoj kapitalizaciji

10 najvećih javnih kompanija na svetu imalo je kombinovanu tržišnu kapitalizaciju od skoro 12 biliona dolara od jula 2022.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: shutterstock

Ali pre dve decenije, igrači koji su činili listu najvećih kompanija po tržišnoj kapitalizaciji bili su znatno drugačiji – a kako su godine prolazile, megatrendovi u nastajanju i tržišni sentiment radili su na promeni ovog špila više puta.

Blic preporučuje

“Trkački grafikon” Trumana Dua pokazuje kako se rangiranje 10 najvećih javnih kompanija promenilo od 2000. do 2022. godine.

Tržišna kapitalizacija

Prije nego što vidite grafikon, vrijedno je napomenuti da je tržišna kapitalizacija samo jedna od mnogih metrika koje se mogu koristiti za vrednovanje kompanija.

Jednostavno rečeno, tržišna kapitalizacija kompanije meri kombinovanu cenu neotplaćenih deonica kompanije — drugim rečima, to je cena koju bi neko platio ako bi želeo da kupi kompaniju direktno po tekućim cenama deonica.

Ali dok tržišna kapitalizacija pruža uvid u vrednost kapitala u datom trenutku, izračunavanje tržišne vrednosti je daleko složenije i nijansiranije. Na kraju krajeva, plaćena cena možda ne odražava stvarnu vrednost poslovanja. Da biste dobili pravu meru vrednosti, trebalo bi uzeti u obzir i druge pokazatelje kao što su odnos cene i prodaje kompanije (P/S), odnos cijene i zarade (P/E) ili povrata na kapital (ROE).

Najveće javne kompanije

Tokom poslednje dve decenije, raspoloženje investitora se promenilo kako su se odigrali različiti trendovi, a promenile su se i vrste kompanija koje je podstaklo tržište.

Na primer, tehnološke i telekom kompanije bile su velike na samom početku 2000-ih, dok su investitori bili uzbuđeni zbog naizgled beskrajnog potencijala novouvedenog World Wide Weba.

Najveće kompanije po tržišnoj kapitalizaciji (1. januar 2000.):

Svetske kompanije

Foto: Visual Capitalist / screenshot

Svetske kompanije

Najveće kompanije po tržišnoj kapitalizaciji (1. jula 2022.):

Tržišna kapitalizacija

Foto: Visual Capitalist / screenshot

Tržišna kapitalizacija

Četiri od pet najvećih kompanija dolaze iz sektora tehnologije, a Tencent se takođe probio na listu. U međuvremenu, Tesla je klasifikovana kao automobilska kompanija, ali mnogi investitori je smatraju kompanijom „internet automobila“.

Trend prema dole?

Usred rastućih kamatnih stopa, osakaćene inflacije i političkih pitanja kao što je tekući sukob u Ukrajini, znakovi ukazuju na potencijalnu globalnu recesiju. Tehnološke kompanije su se dobro snašle tokom pandemije COVID-19, ali verovatno neće biti imune na uticaje globalnog ekonomskog usporavanja.

Visual Capitalist ocjenjuje da će biti zanimljivo vidjeti kako će se stvari odvijati 2023. i koje će kompanije uspeti da ostanu na vrhu tokom svih previranja.

(Visual Capitalist/Investitor)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com