Napeta situacija: Pad pritiska i u Severnom toku 1 – otkrivena dva curenja

Danske vlasti upozorile su brodove da izbegavaju vode oko ostrva Bornholm u Baltičkom moru.

Izvor: Tanjug

EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

Upozoreni su da izbegavaju te vode u radijusu od pet nautičkih milja, zbog curenja gasa iz gasovoda Severni tok 2, a pad pritiska utvrđen je i u Severnom toku 1.

Nemačka vlada je saopštila da je u kontaktu sa danskim vlastima i da radi sa lokalnim istražnim organima, kako bi otkrila šta je dovelo do naglog pada pritiska u gasovodu, prenosi Rojters.

Plan je bio da Severni tok 2 udvostruči isporuke ruskog gasa u Nemačku preko Baltičkog mora, ali Berlin je blokirao izdavanje dozvole za rad zbog ruskog napada na Ukrajinu, navodi britanska agencija.

Vanredna situacija: Naglo pao pritisak; Danska otkrila problem

Danska pomorska uprava prijavila je juče curenje gasa u blizini ostrva Bornholm u Baltičkom moru, koje se nalazi blizinu neaktivnog ruskog gasovoda Severni tok 2.

Dispečer Severnog toka 2 na prelazu na kopno primetio je nagli pad pritiska na Liniji A gasovoda Severni tok 2″, navedeno je u saopštenju, uz napomenu da je pokrenuta istraga i da su obaveštene nadležne vlasti Danske, Nemačke, Švedske, Finske i Rusije.

U ponedeljak uveče, operater gasovoda Severni tok 1, koji je radio smanjenim kapacitetom od sredine juna pre nego što je u avgustu potpuno obustavio snabdevanje, takođe je prijavio pad pritiska na obe linije gasovoda.

Predsednik nemačkog mrežnog regulatora Klaus Miler rekao je na Tviteru da je zbog pada pritiska u oba gasovoda “situacija napeta”.

Regulator je saopštio da trenutno nije poznato šta je izazvalo pad pritiska, dodajući da taj događaj nije imao uticaja na bezbednost snabdevanja u Nemačkoj i da je nivo skladišta gasa u zemlji bio oko 91 odsto.

Gasovod, koji je trebalo da udvostruči obim gasa koji teče iz Sankt Peterburga ispod Baltičkog mora u Nemačku, upravo je bio završen i napunjen sa 300 miliona kubnih metara gasa, kada je Nemačka otkazala njegovu upotrebu nekoliko dana pre ruskog napada na Ukrajinu.

Dva curenja na Severnom toku 1

Švedske vlasti saopštile su da su izdata upozorenja na dva curenja gasovoda Severni tok 1 u švedskim i danskim vodama.

“Postoje dva curenja na Severnom toku 1, jedno u švedskoj ekonomskoj zoni i jedno u danskoj ekonomskoj zoni. Oni su veoma blizu jedno drugom”, rekao je portparol švedskih pomorskih vlasti za Rojters.

Curenje je locirano severoistočno od danskog ostrva Bornholm, rekao je portparol, uz napomenu da se uzrok incidenta još utvrđuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com