Настављено суђење Драгољубу Симоновићу за злоупотребу положаја

среда, 20.09.2023,  13:05 -> 13:13

Извор: Танјуг

У Вишем суду у Београду испитивањем сведока настављено је суђење бившем председнику градске општине Гроцка Драгољубу Симоновићу и начелници општинске управе Б. Б. Ђ. поводом оптужбе да су злоупотребом службеног положаја оштетили буџет те општине за укупно више од 15 милиона динара.

Данас је сведочио инспектор у тадашњој Служби за буџетску инспекцију М. И. који је рекао да су редовном инспекцијском контролом утврдили да је било незаконитости у исплаћивању солидарне помоћи.

Законом је предвиђено да општина може да исплати радницима јубилеј, али у то не спада и 13. плата, објаснио је сведок.

Одлука да се исплати солидарна помоћ изгласана је у тој општини, а како је казао сведок, председник исте је пре него што је наложио исплате морао да има потписан уговор, обрачун или слично са шефом буџета или начелником финансија.

Сведок је појаснио да је 15 милиона динара, за колико се Симоновић терети да је оштетио буџет, бруто износ, односно исплата заједно са доприносима и порезом.

Када је реч о исплати једнократне помоћи запосленима, Симоновић је, како истиче сведок, морао да испуни одређене критеријуме, односно да наведе због чега је исплаћује одређеним запосленима.

Следеће суђење је заказано за 3. новембар када ће тог сведока суд да испитује.

Симоновић се оптужним актом терети да је незаконитим поступањем у децембру 2018. године проузроковао штету буџету ГО Гроцка у износу од 11.647.035,63 динара.

Он је, како се сумња, супротно одредбама Закона о буџету и Одлуке о буџету ГО Гроцка за 2018. годину, у децембру те године донео решење којим се одобрава исплата годишње награде за 2018. годину запосленим, именованим, постављеним и изабраним лицима у ГО Гроцка од по 50.000 динара, а која се увећава за припадајуће порезе и доприносе.

Б. Б. Ђ. такође се сумњичи да је незаконитим поступањем у новембру 2018. године проузроковала штету буџету ГО Гроцка у износу од 3.993.000,00 динара.

Сумња се да је она, супротно прописима, у новембру 2018. године донела решење којим се одобрава исплата једнократне помоћи запосленим и постављеним лицима на основу којег је истог дана из буџета општине извршена исплата укупног бруто износа од 3.993.000,00 динара.

У оптужном предлогу, Посебно одељење за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду предложило је суду да Симоновића осуди на казну од две године и шест месеци затвора, а Б. Б. Ђ. на шест месеци затвора.

Такође је предложено да суд обома изрекне меру безбедности забране вршења позива, делатности и дужности које се односе на располагање, коришћење, управљање, руковање и чување јавне својине и располагање новчанима средствима – Симоновићу у трајању од пет године, а Б. Б. Ђ.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com