NBS: Inflacija u avgustu 13,2 odsto

Narodna banka objavila je da je međugodišnja inflacija u Srbiji u avgustu bila 13,2 odsto, od čega je oko 70 odsto posledica rasta cena hrane i energenata.

Izvor: Tanjug

Foto: Shutterstock/BalkansCat

Foto: Shutterstock/BalkansCat

Međugodišnja bazna inflacija, na koju mere monetarne politike mogu da utiču u većoj meri, i dalje je znatno niža od ukupne i u avgustu je bila 7,9 procenata, navodi NBS.

Mesečna inflacija u avgustu prema podacima Republičkog zavoda za statistiku bila je 1,2 odsto ispod stope inflacije koju je NBS očekivala za prethodni mesec.

“Na mesečni rast cena od 1,2 odsto najviše su uticale cene neprerađene i prerađene hrane, dok su u manjoj meri doprineli i rast cena u okviru bazne inflacije i cena dela energenata. Mesečni rast cena u okviru bazne inflacije bio je sporiji u odnosu na ukupnu inflaciju i u avgustu je iznosio 0,7 odsto. S druge strane, pad cena na mesečnom nivou od 5,2 odsto zabeležen je kod derivata nafte, što predstavlja njihovo prvo pojeftinjenje na mesečnom nivou od početka godine”, navela je NBS.

Narodna banka je navela i da je rast cena prerađene hrane u avgustu u odnosu na jul bio 1,7 procenata, što je slično dinamici mesečnog rasta ovih cena u periodu mart-jul.

Navodi se da su u uslovima i dalje visokih svetskih cena hrane, rasta cena ulaznih troškova u proizvodnji i transportu hrane, kao i negativnih efekata suše, kako na domaćem tržištu, tako i u većem delu Evrope, cene prerađene hrane u avgustu, u odnosu na isti mesec prethodne godine bile više za 19 procenata.

Cene neprerađene hrane u avgustu su zabeležile mesečni rast od 4,1 odsto, dok su u odnosu na isti mesec prethodne godine bile više za 23 procenta.

“Pod uticajem i dalje snažnih troškovnih pritisaka i veće uvozne inflacije u avgustu je nastavljen i rast cena u okviru bazne inflacije (indeks potrošačkih cena po isključenju hrane, energije, alkohola i cigareta). Ipak, bazna inflacija u Srbiji nastavlja da se kreće na znatno nižem nivou u odnosu na ukupnu inflaciju, kao i u odnosu na baznu inflaciju u pojedinim zemljama centralne i jugoistočne Evrope”, navodi centralna banka.

Nižem nivou bazne inflacije nastavlja da doprinosi očuvana relativna stabilnost deviznog kursa u izuzetno neizvesnim globalnim uslovima, kao i “usidrena” srednjoročna inflaciona očekivanja finansijskog sektora koja se kreću u granicama cilja.

NBS ocenjuje da će prema avgustovskoj projekciji Izvršnog odbora međugodišnja inflacija tokom tekućeg tromesečja najverovatnije dostići vrhunac, a zatim će imati opadajuću putanju.

Napominje se da će smirivanju inflatornih pritisaka doprineti dosadašnje zaoštravanje monetarnih uslova, očekivano slabljenje efekata globalnih faktora koji su vodili rast cena energenata i hrane u prethodnom periodu, kao i niža eksterna tražnja u uslovima nepovoljnijih izgleda globalnog privrednog rasta.

NBS procenjuje da će u kratkom roku smirivanju inflatornih pritisaka doprineti i ekonomske mere Vlade Srbije kojima je ograničen rast cena hrane i energenata na domaćem tržištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com