NBS: Završeni pregovori sa MMF, predložen novi stendbaj aranžman

Sastankom u Narodnoj banci Srbije završeni su zvanični razgovori Misije MMF s delegacijom Srbije i tokom posete predložen je novi stendbaj aranžman koji će zameniti postojeći Instrument za koordinaciju politike, saopštila je danas NBS.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Narodna banka Srbije

Foto: Milan Ilić / Ringier

Narodna banka Srbije

Ocenjeno je da srpska privreda ima dobre mehanizme odbrane od šokova.

Blic preporučuje

“Predloženi stendbaj aranžman biće dodatna podrška finansiranju u uslovima izazova u svetskom ekonomskom okruženju, a podržaće i makroekonomske politike i napore vlasti na sprovođenju strukturnih reformi, sa fokusom na sektor energetike. Stendbaj aranžman će zameniti postojeći Instrument za koordinaciju politike i nadovezaće se na reformsku agendu Instrumenta, uz uvažavanje tekućih izazova”, navedeno je u saopštenju.

Razgovori su vođeni u okviru trećeg razmatranja rezultata sprovođenja dogovorenog ekonomskog programa, podržanog savetodavnim, nefinansijskim Instrumentom za koordinaciju politike (Policy Coordination Instrument – PCI) iz juna 2021. godine.

Istovremeno, razmatrano je i zaključivanje novog stendbaj aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (Stand-by Arrangement – SBA), čiji je fokus na nastavku vođenja odgovorne ekonomske politike, uz dodatnu podršku finansijskoj stabilnosti u periodu vanrednih svetskih okolnosti i preplitanja nekoliko kriza.

(Tanjug)

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com