“NEĆEMO DA OTERAMO INVESTITORE” Vučić o povećanju cene struje, državnim finansijama, poskupljenjima: “Sve smo preuzeli na državnu grbaču”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sinoć je na pitanje o povećanju cene struje u Srbiji rekao da će biti između osam i 10 odsto.

Piše: Blic

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Aleksandar Vučič TV Pink Hit Tvit

Foto: TV Pink / screenshot

Aleksandar Vučič TV Pink Hit Tvit

– Nema govora o nekom velikom povećanju struje, nećemo da oteramo investitore. I građani i investitori imaće i dalje najnižu cenu struje – rekao je on.

Blic preporučuje

Vučić je rekao da zato Srbija izdvaja ogromne sume za energente, ali da su i svi sistemi stabilizovani.

– Može da dođe do iskakanja, ali verujem da ćemo ako sačuvamo mir i stabilnost na KiM preziveti zimu lakse nego drugi – naveo je Vučić.

On je rekao i da će kriza tek da nastupi, ali da je građani do sada suštinski nisu osetili, jer je sve preuzela država na svoja leđa.

Kaže da je ministar Siniša Mali obavio izuetan posao i da će sprozum sa MMF doneti dodatnu sigurnost i kreditni rejting, sacuvati nivo javnog duga i kurs.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je večeras da je cena ulja i hleba jeftinija u Srbiji nego u Nemačkoj i naveo da narod u Srbiji krizu još uvek nije osetio.

„Sve smo preuzeli na državnu grbaču i tu je ministar Siniša Mali izuzetan posao obavio“, rekao je predsednik i ukazao na važnost aranžmana sa MMF-om“, rekao je Vučić za televiziju Pink.

Dodao je da će građani Srbije tek osetiti krizu.

Kako je naveo, cena litra ulja u Srbiji tri puta je manja nego u Nemačkoj, a hleb je tri do pet puta jeftiniji nego u Nemačkoj.

Govoreći o energentima, Vučić je izrazio uverenje da će se u Srbiji zima lakše izdržati nego u nekim drugim državama.

„Plaćamo ogromne novce za energente, ali stabilizovali smo sve sisteme. Neće biti lako, može da dođe do raznih iskakanja, ali verujem da ćemo zimu izdržati lakše nego mnogi drugi“, rekao je Vučić.

On je naveo da su zlatne rezerve sa 14 tona 2012. godine danas povećane na 38 tona, a neto devizne rezerve 2,5 puta više nego tada, kao i da je nadoknađeno sve što je početkom godine potrošeno.

Dodao je i da je prihod u budžetu povećan, ali da su zato rashodi za energiju ogromni.

Vučić je tokom emisije Hit tvit naveo da je priliv stranih direktnih investicija u prvih 10 meseci 3,462 milijarde evra, što je za oko sedam odsto više nego prošle godine.

– To je neverovatno, jer je ovo ratna godina, ali to je rezultat nečeg završenog ranije. Da ne pričam o koroni – rekao je Vučić na TV Pink.

Predsednik je napomenuo, da uz inflaciju, uspevamo da održimo i stabilnost finansija, jer će plate da rastu osam odsto, penzije već rastu devet odsto, a od februara će ukupno 20,8 odsto biti veće penzije.

– Držimo fiskalnu stabilnost, stopa javnog duga neće preći 57 odsto. A prosečna stopa javnog duga u Evropi je čak 94,2. Bolji smo za gotovo 40 indeksnih poena, i ljudi treba da budu ponosni – rekao je Vučić.

Gorovorio je i o povećanju plata i penzija, kao i o trenutnoj situaciji u zemlji.

Plate će kod nas rasti mnogo više od inflacije, najavio je on i podsetio na povećanje penzija.

– Prosečna stopa javnog duga 94,2 odsto, a Srbija za gotovo 40 indeksnih procenata bolja od evropskog proseka. Danas je prosečna plata u Beogradu bila 806 evra, u Boru 800 evra, u Majdanpeku 850 evra.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com