Nekoliko egzotičnih destinacija koje su danas sve dostupnije

Putovanje na egzotične destinacije oduvek je privlačilo avanturiste koji žude da istraže nepoznato, dožive različite kulture i uživaju u lepotama prirode. I dok su neke od ovih destinacija možda smatrane nemogućim za posetu zbog visokih troškova, situacija se polako menja. 

U poslednje vreme, nekoliko egzotičnih mesta postalo je pristupačnije što se cena tiče, čineći ih sve dostupnijim putnicima sa različitim budžetima. Ovaj preokret može se pripisati nizu faktora, uključujući promene u lokalnim ekonomijama, poboljšanju infrastruktura i promene u globalnim putničkim trendovima. Ako sanjate da krenete na putovanje u daleke zemlje, a da pritom ne ispraznite novčanik, evo nekoliko egzotičnih destinacija koje postaju pristupačnije za posetu.

Kuba – karipski biser

Ukoliko želite maksimalni doživljaj uz minimalne troškove – Kuba je savršeno odredište za takvo putovanje. Smeštena u samom srcu Kariba, Kuba je zemlja bogate istorije, živopisne kulture i divnih pejzaža. Od čarobne kolonijalne arhitekture Havane do netaknutih plaža Varadera, Kuba nudi raznovrstan spektar iskustava koji će vas očarati.

Jedna od prvih stvari koje putnici razmatraju pri planiranju putovanja je smeštaj. Srećom, Kuba nudi veliki broj opcija koje odgovaraju svačijim potrebama. Ako ste putnik koji vodi računa o troškovima, naći ćete udobne gostinske kuće i “casas particulares” (privatni stanovi) širom zemlje. Ove opcije noćenja ne samo da pružaju autentičan uvid u kubanski život, već imaju i prihvatljivu cenu – u proseku od 20 do 40 dolara po noći.

Za one koji žele malo više luksuza, dostupni su hoteli i rezorti srednjeg ranga, koji počinju od oko 80 do 150 dolara po noći. Treba imati na umu da se cene mogu razlikovati u zavisnosti od lokacije i vremena godine. Da biste uštedeli još više, razmislite o deljenju troškova smeštaja putujući sa grupom prijatelja ili porodice.

Kubanska kuhinja je zanimljivi spoj španskog, afričkog i karipskog uticaja, što rezultuje jedinstvenim i veoma ukusnim kulinarskim iskustvom. 

Tipičan obrok u lokalnom restoranu može vas koštati od oko 5 do 10 dolara, uključujući glavno jelo, priloge i piće.

Putovanje po Kubi je avantura samo po sebi. Najprihvatljiviji način da istražite zemlju je korišćenjem javnog prevoza, kao što su autobusi i deljeni taksi. Bicikli su popularan način prevoza na mnogim područjima, omogućavajući vam da uživate u pejzažima svojim tempom.

Kada se radi o stvarima koje treba videti i raditi na Kubi, bićete počašćeni izborom. Od kaldrmisanih ulica pod UNESCO-vom zaštitom do javnih plesova pa sve do nacionalnih parkova, svako će pronaći nešto od čega će mu zastati dah. Troškovi ulaznica za nacionalne parkove i atrakcije uglavnom su prihvatljivi – 5-15 dolara.

Tajland – kultura, plaže i avantura

Tajland je raznovrsna i očaravajuća destinacija koja nudi kombinaciju drevne kulture, predivnih plaža i uzbudljive avanture. Bilo da istražujete vrevu ulica Bangkoka, opuštate se na mirnim obalama Puketa ili planinarenjem prolazite kroz bujne džungle Čijang Maja, Tajland ima nešto za svakog putnika.

Tajland nudi širok spektar opcija smeštaja prilagođen različitim mogućnostima. Ako tražite pristupačne opcije, pronaći ćete mnogo pansiona, hostela i bungalova na popularnim turističkim područjima. Ove opcije obično koštaju od 15 do 50 dolara po noći. Za iskustvo srednjeg ranga, dostupni su šarmantni butik hoteli i odmarališta, koja počinju od oko 60 do 120 dolara po noći. Luksuzna odmarališta i hoteli sa pet zvjezdica takođe se mogu naći na ekskluzivnim lokacijama, s cenama koje variraju u zavisnosti od željenog luksuza.

Tajlandska kuhinja je poznata po hrabrim ukusima i aromatičnim začinima. Najbolji deo? Izuzetno je pristupačna! Štandovi s uličnom hranom i lokalne pijace nude niz primamljivih jela po pristupačnim cenama. Obrok u lokalnom restoranu može koštati svega 3 do 5 dolara, dok bi obrok u nešto luksuznijem restoranu mogao iznositi oko 10 do 20 dolara.

Kretanje po Tajlandu je relativno lako i pristupačno. Zemlja se ponosi obimnom mrežom autobusa, vozova i domaćih letova koji povezuju glavne gradove i turističke destinacije. U gradovima poput Bangkoka, možete se kretati urbanskim pejzažem koristeći efikasne sistem tramvaja na nadvožnjaku i metroa. Za avanturističkije putovanje, razmotrite iznajmljivanje skutera ili motocikla kako biste istražili slikovitu unutrašnjost zemlje i lokacije koje nisu toliko poznate. Cene prevoza mogu varirati, ali okvirno planiranje 15 do 30 dolara dnevno za lokalno putovanje trebalo bi biti dovoljno.

Atrakcije Tajlanda su raznolike kao i njegovi pejzaži. Mnogobrojni hramovi, plaže sa organizovanim ektremnim sportovima i zapanjujuća priroda oduševiće svakog posetioca. Ulaznice za istorijske lokalitete i nacionalne parkove obično su pristupačne, s cenama od 2 do 10 dolara.

Peru – zemlja drevnih tajni i prirodne lepote

Peru, smešten u srcu Južne Amerike, zemlja je bogate istorije, drevnih čuda i zadivljujućih pejzaža. Od veličanstvenih ruševina Maču Pikčua do živopisnih tržnica Kuska, Peru nudi raznolik niz doživljaja koji će očarati sva vaša čula.

Peru nudi različite opcije smeštaja koje odgovaraju različitim budžetima. U gradovima poput Lime i Kuska, naći ćete razne hostele, gostinjske kuće i jeftine hotele koji počinju od otprilike 20 do 40 dolara po noći. Za one koji traže luksuznije iskustvo, dostupni su luksuzni hoteli sa cenama koje se kreću od 80 do 150 dolara po noći. 

Peruanska kuhinja je očaravajuća fuzija domaćih ukusa, španskih uticaja i međunarodnih kulinarskih trendova. Ishrana u lokalnim restoranima i na pijacama je ekonomski isplativ način da uživate u autentičnim peruanskim obrocima. Obrok u opuštenom restoranu može koštati oko 5 do 10 dolara, dok bi trokursni obrok u restoranu srednjeg ranga mogao koštati od 15 do 30 dolara. Obavezno istražite lokalne pijace, gde možete probati uličnu hranu i regionalne specijalitete po pristupačnim cenama.

Putovanje unutar Perua je relativno pristupačno zahvaljujući razgranatoj autobuskoj mreži i domaćim letovima koji povezuju glavne gradove i turističke destinacije. Autobusi su popularan i ekonomičan izbor za duže udaljenosti, dok su taksiji i usluge deljenja vožnje pogodni za kraće vožnje unutar gradova. Cene prevoza variraju u zavisnosti od udaljenosti i načina putovanja, ali izdvajanje od oko 20 do 40 dolara dnevno za lokalni prevoz je razumna procena.

Čar Perua leži u njegovoj izvanrednoj istoriji i prirodnoj lepoti. Istražite arheološka čuda Maču Pikčua i Svete Doline, gde se drevne ruševine i zadivljujući pejzaži preplavljuju. Otkrijte žive pijace Kuska, gde možete kupovati ručno izrađene tekstilne proizvode, nakit i suvenire. Upustite se u kulinarsku avanturu tako što ćete uzeti čas kuvanja da naučite kako spremiti tradicionalna peruanska jela. Ulaznice za arheološka nalazišta i atrakcije mogu varirati, sa cenama od 10 do 30 dolara.

Ukoliko ste dugo maštali o tome da posetite neku specifičnu zemlju, a da pritom ne budete na prevelikom gubitku, ovo su idealne opcije za vas. Spoj istorije, kulture i prirode u sve 3 destinacije savršen je za avanturu za pamćenje. Uživajte u odmoru!

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com