“NEMA RAZLOGA ZA PESIMIZAM” Šef Lufthanze o rastu sektora vazduhoplovstva

Ponovno otvaranje Japana za turiste i rast potražnje za poslovnim putovanjima održaće rast sektora vazduhoplovstva, mada rat u Ukrajini, inflacija i recesija mogu da uspore tempo tog rasta, smatra glavni izvršni direktor Lufthanze, Karsten Špor.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Karsten Špor

Foto: Sascha Steinbach / EPA;

Karsten Špor

„Nema razloga za pesimizam“, rekao je Špor danas, dodajuć da takođe očekuje postepeno ponovno otvaranje Kine posle Kongresa Komunističke partije, koji počinje u nedelju, prenosi Rojters.

Blic preporučuje

Šporove izjave se poklapaju s optimističnim prognozama rivala, kao što su IAG, vlasnik Britiš ervejza, Rajaner i Izidžet, koji su ove nedelje saopštili da se potražnja za putovanjima održava.

U Evropi su akcije većine avio-kompanija pale u poslednjih šest meseci, neke i za 50 posto, zbog zabrinutosti da će rastući troškovi domaćinstava umanjiti apetit za putovanjima.

Lufthanza očekuje da će do 2023. dostići 87 odsto kapaciteta pretpandemijskog nivoa, nakon 75 odsto ove godine, rekao je Špor, napominjući da je oko 86 odsto mesta u avionima nemačkog glavnog prevoznika već sada popunjeno.

Poremećaji u lancu snabdevanja koji primoravaju kompanije da potraže nove dobavljače podižu potražnju za poslovnim putovanjima s većom maržom, objasnio je on i zaključio: „Konačno smo ostavili krizu iza sebe, posle dve i po godine“.

(Tanjug)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com