Nemačka će dozvoliti Kini da preuzme deo luke Hamburg?

Male su šanse da će Nemačka potpuno zabraniti kineskoj kompaniji Kosko kupovinu udela u lučkom terminalu u Hamburgu.

Izvor: Tanjug

Foto: Shutterstock/TimSiegert-batcam

Foto: Shutterstock/TimSiegert-batcam

Verovatno će odobriti preuzimanje manjeg udela nego što je prvobitno planirano, javlja Rojters.

Kosko, gigant u sektoru brodskog transporta, dao je prošle godine ponudu da preuzme 35 posto udela u jednom od tri terminala logističke kompanije HHLA u najvećoj nemačkoj luci, što je izazvalo podelu u redovima koalicione vlade u Berlinu da li da se dopusti nastavak pregovora o toj ponudi.

Kompromisno rešenje o kojem se trenutno raspravlja predviđa da Berlin odobri prodaju 24,9 posto terminala Koskou, iako nemačka ministarstva ekonomija i inostranih poslova i dalje traže da se sporazum blokira u potpunosti, ali je malo verovatno da će se to dogoditi jer kancelar Olaf Šolc nije stavio to pitanje na dnevni red vlade, navodi Rojters pozivajući se na poverljive izvore.

“Ministarstva savezne vlade koja su uključena u razgovore vide ograničenje od 24,9 odsto kao ‘urgentno rešenje’ kako bi se sprečilo da se dogode gore stvari”, rekao je britanskoj agenciji izvor iz nemačkog Ministarstva ekonomije, dodajući da će s manjim udelom Kosko imati manje pravo glasa u upravljanju terminalom.

Taj izvor je dodao da se “s ovim, naravno, ne rešava stvarno pitanje rizika, tako da ministarstva i dalje smatraju da je potpuna zabrana pravi put”.

Odnos vlade prema ovom pitanju posmatra se kao indikator u kojoj meri je Nemačka spremna da pooštri stav prema Kini, svom velikom trgovinskom partneru, zbog straha od preterane zavisnosti od te zemlje.

Razgovori o ovom pitanju još nisu okončani, uz podsećanje da nemački kancelar Šolc treba naredne nedelje za otputuje u posetu Kini.

Kineski medij Tejbl izvestio je u ponedeljak da bi Kosko mogao da prihvati sporazum o kupovini manjeg udela, pozivajući se na izvore upućene u pregovore.

Peking je ranije saopštio da se nada da će Nemačka razmatrati sporazum u “objektivnom i racionalnom svetlu” bez politizacije ekonomskih odnosa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com