Nemačka domaćinstva će se u Novoj godini suočiti sa poskupljenjem gasa od 112%

Tekst objavljen: 01.01.2023 9:00        

Nemačka domaćinstva suočiće se sa povećanjem cena gasa za 112 odsto, a struje za 44 odsto u novoj godini, prema istraživanju tržišta portala “Verifoksa”

Nemačka domaćinstva će se u Novoj godini suočiti sa poskupljenjem gasa od 112%

Prosečna porodica sa potrošnjom struje od 4.000 kilovata za sat moraće od januara do kraja godine da plati u proseku 1.764 evra, dok će gornja cena obezbediti obustavu rasta cena za samo pet odsto, piše list “Handelsblat”, prenosi RT.

“Uprkos tome što će savezna vlada ubuduće ograničavati cene energenata, potrošači električne energije će u januaru plaćati u proseku 44 odsto više nego u jesen 2021. godine, kada su cene energenata počele da rastu. Što se tiče gasa, očekuje se povećanje čak 112 odsto”, navodi se u listu.

Kako bi delimično rasteretila potrošače, savezna vlada u martu uvešće ograničenja cena struje i gasa, što će se retrospektivno odraziti na januar i februar. Nakon toga, domaćinstva će plaćati najviše 40 centi za kilovat po satu, a ova cena će se odnositi na 80 odsto utrošene energije. Što se tiče gasa, gornja granica cene će biti 12 centi za kilovat po satu energije proizvedene iz gasa (1,30 dolara po kubnom metru gasa).

Publikacija napominje da će ova mera samo malo ublažiti naglo povećane troškove za struju i gas.

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Prema istraživanju kompanije, prosečna porodica sa potrošnjom struje od 4.000 kilovat za sat moraće od januara do kraja godine da plati u proseku 1.764 evra. Istovremeno, gornja cena će obezbediti obustavu rasta cena za samo pet odsto.

Što se tiče potrošnje gasa, efekat gornje cene će biti izraženiji, ali će u proseku jedno domaćinstvo i dalje trošiti duplo više nego pre dve godine (1457 umesto 894 evra), a gornja cena će uštedeti samo 5,6 centi od prosečne cene od 17,6 centi za kilovat po satu (0,60 sa 1,92 dolara po kubnom metru gasa).

Pored toga, snabdevači će krajnjem korisniku naplaćivati naknadu za prolazak električne energije kroz mreže država kroz koje prolazi, što će godišnji račun povećati u proseku za 57 evra.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com