Nemačka skoro na 90 procenata: Više ne kupuju gas, bez obzira na cenu

Nemački ministar ekonomije Robert Habek izjavio je danas na pres-konferenciji da se skladišta gasa u zemlji bliže popunjenosti od 90 odsto.

Izvor: DPA, B92.net

Ilustracija: Shutterstock/smereka

Ilustracija: Shutterstock/smereka

Habek je naglasio da je to postignuto iako Nemačka više neće kupovati gas i cena gasa više nije bitna.

“Ako sve bude išlo kako treba sa uštedama i budemo imali sreće s vremenom, imamo šansu da dobro prođemo kroz zimski period“, istakao je. Međutim, kada prođe zima, Habek očekuje da će skladišta “biti prazna”.

Nemački ministar ekonomije je takođe kazao da će nemački kancelar Olaf Šolc pokušati da „zapečati enegetske dogovore“ tokom svoje posete Zalivu, gde se zvanični Berlin nada da će potpisati ugovore za nabavku LNG-a.

kako prenosi dpa, habek je rekao da su, uprkos zaustavljenoj isporuci gasa iz Rusije, skladišta blizu popunjenosti od 90 odsto, odnosno na koliko novi nemački zakon diktira da moraju biti do 1. decembra. Na zimu, Nemačka će na raspolaganju imati gas iz skladišta.

“To, međutim, znači da će skladišta posle zime ponovo biti prazna, ovaj put zaista prazna, jer ćemo potrošiti zalihe”, rekao je Habek u Lubminu, jednom od čvorišta nemačke gasovodne mreže.

Zbog toga, upravo u Lubminu vlada gradi se terminale za prijem tečnog prirodnog gasa, rekao je ministar. Plutajući terminal za istakanje tankera biće usidren oko 40 kilometara od obale Baltičkog mora, a od njega će gasovod ići do Lubmina i dalje po Nemačkoj. Od sredinom iduće godine, terminal bi trebalo da omogući dotok oko pet milijardi kubnih metara gasa godišnje. Prema Lindnerovim rečima, taj i drugi terminali pokriće više od polovine kapaciteta gasovoda Severni tok 1.

Taj gasovod je do skora bio glavna arterija za snabdevanje Nemačke ruskim gasom koja je sa oko 55 milijardi kubnih metara godišnje pokrivao polovinu potreba Nemačke.

Sada već nedeljama Rusija drži slavine gasovoda zatvorenim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com