“Nemačkoj ne nedostaje struja”

U Nemačkoj je snabdevanje električnom energijom sigurno uprkos energetskoj krizi, izjavio je kancelar Olaf Šolc.

Izvor: DPA

Foto: Epa/HAYOUNG JEON

Foto: Epa/HAYOUNG JEON

Ipak, ponovio je da se zalaže za privremeni produžetak rada nuklearnih elektrana.

“Pobrinućemo se da u januaru, februaru i martu ipak omogućimo rad nuklearnih elektrana na jugu Nemačke, da ni u kom slučaju ne dođe do uskih grla na nemačkom tržištu električne energije,” rekao je Šolc u utorak na Danu poslodavaca u Berlinu.

Ministar privrede Robert Habek predložio je ranije da dve nemačke elektrane Isar 2 i Nekarvesthajm na jugu države ostanu u pripravnosti do sredine aprila u slučaju nestašica.

Sve nemačke nuklearne elektrane trebalo je, prema ranijem planu, da prestanu da rade do kraja godine.

Šolc je potvrdio da napreduje izgradnja terminala za tečni gas na severu zemlje. “U januaru počinju da rade prvi terminali. Cevovodi će biti prošireni”, a do kraja 2023. Nemačka će verovatno moći da uvozi sav gas koji joj je potreban nezavisno od Rusije, rekao je Šolc.

Savezna vlada je u ranoj fazi preduzela neophodne mere da zemlju oslobodi zavisnosti od Rusije. “Preguraćemo ovu zimu,” rekao je kancelar Nemačke dodajući da su rezervoari za skladištenje gasa popunjeni 85 odsto.

Poslodavci kritikuju Šolcovu vladu

Nemački poslodavci su u utorak oštro kritikovali krizne odluke vlade i zatražili brze, precizne mere za rešavanje pritiska inflacije i energetske krize. Na meti kritike vlada se našla i zbog planirane reforme sistema socijalnog staranja.

Predsednik nacionalne unije poslodavaca Rajner Dulger je ukazao na “dramatično stanje u privredi” zbog ruskog napada na Ukrajinu i ozbiljne probleme u lancima isporuke. “Recesija je sve verovatnija, to kao vlasnik preduzeća svakodnevno osećam”, rekao je Dulger, koji vodi porodični posao srednje veličine.

On je napao odluku vlade da dve od tri preostale nuklearne elektrane krajem godine stavi samo u stanje pripravnosti. Nemačka je, inače, te tri elektrane planirala da ugasi krajem godine, ali je produžila vek njih dve, da prema potrebi doprinesu stabilnosti elektroenergetskog sistema.

“To mi izgleda kao da sa Titanika u vodu pobacamo sve čamce za spasavanje, sedimo uz orkestar u restoranu i nadamo se da voda neće potopiti brod”, rekao je Dulger na skupštini unije u Berlinu.

Sastanku je prisustvovao i kancelar Olaf Šolc, koji je odgovorio da će se vlada pobrinuti da nuklearke u januaru, februaru i martu mogu da rade i preduprede manjak struje na tržištu. Od januara, rekao je Šolc, počeće da rade terminali za prijem tečnog prirodnog gasa koje Nemačka gradi u priobalju Severnog mora.

“Krajem iduće godine, preko terminala u Vilhelmshafenu, Štadeu, Brunsbitelu i Lubminu” Nemačka će “moći da pokrije sve potrebe u gasu uvozom”, rekao je kancelar. “Ovu zimu ćemo prebroditi,” dodao je, ukazavši da su skladišta na 85 odsto kapaciteta i obećavši poteze vlade za ograničavanje poskupljenja.

Dulger je kritikovao i planiranu reformu socijalne politike, opisavši je kao “fatalni promašaj.” Vlada o nacrtu novog sistema socijalne zaštite treba da razgovara u sredu, a sistem na snagu stupa 1. januara. Dulger je ocenio da sistem destimuliše ljude od potrage za poslom i želje da stanu na sopstvene noge.

“Svako mora da dobije šansu da se sopstvenim sposobnostima uključi u društvo i na tržište rada”, rekao je. Umesto da gradi most između ljudi i zaposlenja, dodao je, vlada ljudima gradi put ka socijalnom staranju.

Ranije u utorak, gostujući u jutarnjem programu televizije ARD, Dulger je od vlade zatražio hitnu i preciznu državnu pomoć. “Potrebna nam je pomoć, u određenim segmentima, ciljano i hitno,” rekao je. Ta pomoć mora da rastereti privredu i zaposlene, jer inače neće moći da plate račune za energiju i “ugledaju kraj tunela.”

Poslodavci i sindikati ne mogu sami da izađu na kraj sa usijanom inflacijom, dodao je Dulger. Prema njegovim rečima, zaposleni treba da prime veći deo bruto plate, uz istovremenu zaštitu malih i srednjih preduzeća. “Država mora sada da deluje, mora brzo da deluje jer mnogima su već izduvana jedra,” rekao je Dulger. On je ocenio da vlada treba da se obračunava sa uzrocima krize, umesto da ublažava simptome, a uzrok je cena energenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com