NEMAČKOJ PRETE OTPUŠTANJA I SKRAĆENJE RADNOG VREMENA Deutsche Bank: Do proleća broj nezaposlenih do 20.000 mesečno

Zbog nadolazeće zime i poskupljenja energenata, nemačko tržište rada suočava se s povećanjem stope zaposlenosti i zapošljavanja na pola radnog vremena, ocenila je Deutsche Bank u izveštaju objavljenom u četvrtak.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: shutterstock

Prema proceni banke, do proleća će broj nezaposlenih rasti za 15 do 20.000 mesečno, a stopa nezaposlenosti skočiće na 5,7 odsto, umesto dosad očekivanih 5,3 odsto.

Blic preporučuje

Tome će ključno pridoneti cena energenata, koja će mnoge fabrike naterati na smanjenje proizvodnje i prebacivanje zaposlenih na skraćeno radno vreme.

Deutsche Bank očekuje da će učinci inflacije pogoditi oko dva miliona ljudi na njenom vrhuncu, znatno manje od šest miliona koji su bili potpuno ili delomično bez posla nakon početnog pandemijskog šoka 2020. godine.

Situacija bi mogla zavisiti i o toku pregovora nekoliko granskih sindikata o korekciji plata zbog inflacije.

S druge strane, ako sindikati obično proguraju oko polovine svojih zahteva, povećanja plata pojačaće inflatorne pritiske.

Oko četiri miliona metalaca traži povećanje plaća od osam odsto, dok 2,5 miliona zaposlenih u javnom sektoru traži povećanje od 10,5 odsto.

(Izvor: Seebiz)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com