Nemačkoj preti kolaps: “Ovo nije igra. Ozbiljni smo”

Sindikati saveznih i lokalnih javnih službi u Nemačkoj prete generalnim štrajkom ukoliko u pregovorima o kolektivnom ugovoru ne dobiju bolju ponudu.

Izvor: DPA

Ilustracija: EPA-EFE/FILIP SINGER

Ilustracija: EPA-EFE/FILIP SINGER

“Ako poslodavci ni posle tri runde pregovora ništa ne ponude, preti ozbiljna radnička borba”, rekao je šef udruženja službenika Ulrih Silberbah, prenosi dpa.

“Tada više neće biti samo bockanja štrajkovima upozorenja”, rekao je Silberbah za Augsburger algemajne od ponedeljka. U tom slučaju, zapretio je, staće javne službe.

“Tramvaji će da stoje, vrtići će ostati zatvoreni, a smeće će ostati na ulicama. Biće onda neprijatno u ovoj zemlji”.

Sindikat Verdi i udruženje službenika dbb traže povećanje plata od 10,5 odsto, ali da oko 2,5 miliona zaposlenih dobije najmanje 500 evra povišice, sa uslovima zaključanim na najviše godinu dana.

Takvi zahtevi su “nerealni”, navodi od početka pregovora Savez udruženja komunalnih poslodavaca. Prva runda pregovora propala je prošlog utorka, a razgovor treba da se nastavi 22-23. februara. Verovatno odlučujuća treća runda se planira za kraj marta.

Silberbah je rekao da ne isključuje mogućnost generalnih štrajkova.

“Poslodavci treba da znaju da ovo nije igra, nekakav ritual. Ozbiljni smo”, kazao je, dodajući da su zaposleni nezadovoljni i da očekuju rezultate.

“Preti nam kolaps države jer javne službe ne mogu da odgovore na očekivanja zbog nedostatka zaposlenih i slabe digitalizacije”, istakao je. Političari to znaju, zaključio je, ocenivši da svejedno ne čine ništa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com