Nemci gube volju za radom

Sve više ljudi u Nemačkoj nije raspoloženo da radi i na posao ide samo zato što mora, pokazali su rezultati jedne ankete.

Izvor: DPA

Ilustracija: Shutterstock/Natanael Ginting

Ilustracija: Shutterstock/Natanael Ginting

Skoro polovina zaposlenih, njih 48 odsto, želi da pređe na skraćeno radno vreme u dogovoru s poslodavcem.

Čak 56 odsto reklo je da je spremno da odmah napusti posao – ali ne može jer su prinuđeni da rade iz finansijskih razloga, prenosi dpa.

Podaci su rezultat godišnje studije instituta JuGav (YouGov), a saopštili su ih naručioci iz osiguranja HDI u utorak. U junu i julu anketiran je 3.891 zaposleni, stariji od 15 godina.

Pre pandemije, 2019. godine samo 41 odsto ispitanika je reklo da bi prestalo da radi u slučaju da ima dovoljno novca.

Više od tri četvrtine njih je izjavilo da podržava uvođenje četvorodnevne radne nedelje u svojoj kompaniji, ali velika većina uz odgovarajuću platu.

Posvećenost poslu se smanjuje posebno među mladim zaposlenima: 58 odsto mlađih od 25 godina izjavilo je da ne može da zamisli život bez posla, dok je pre dve godine to reklo 69 odsto.

Osiguranje HDI i Savezna agencija za zapošljavanje rezultate vide kao znak brzih promena na tržištu rada.

“Ne čudi da se zahtevi kompanija i očekivanja zaposlenih u pogledu njihovih radnih mesta i svakodnevnog života brzo menjaju,” rekao je Torsten Vitake (Thorsten Withake), šef direkcije agencije za zapošljavanje za Severnu Rajnu-Vestfaliju.

“Prema rezultatima našeg istraživanja, naročito mladi zaposleni u Nemačkoj žele više slobode na radnom mestu,” istakao je direktor osiguranja HDI Kristofer Loman (Christopher Lohmann).

Očekivanja zaposlenih su u suprotnosti sa zahtevima tržišta rada. Prema podacima Instituta za istraživanje tržišta rada i zanimanja, u drugom kvartalu ove godine bilo je 1,9 miliona slobodnih radnih mesta, više nego bilo kada od početka istraživanja.

Kadrovska situacija u zdravstvenim i ustanovama za negu je napeta, ali i u zanatstvu i IT industriji ima mnogo slobodnih radnih mesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com