Nemci se već spremaju za restrikcije; Plan je – “malo ovde, malo tamo”

Niko ne zna hoće li Nemačka predstojeće zime imati dovoljno gasa. Savezna agencija za mreže će, ako treba, da odlučuje ko će dobiti gas, a ko ga neće imati.

Izvor: B92.net

Foto: MAXSHOT.PL / Shutterstock.com

Foto: MAXSHOT.PL / Shutterstock.com

Klaus Miler, njen šef, kaže da će u slučaju nestašica – restrikcija biti “malo ovde, malo tamo.”

“Za nestašicu saznajemo tek kada ona više ne može da se spreči”, rekao je Miler za list Handelsblat od četvrtka. Sve zavisi od vremena i prema tome koliko potrošači koriste grejanje, objasnio je Miler.

Restrikcije su u slučaju nestašice moguće širom Nemačke, ali je prognoza gde je opasnost najveća – nemoguća. “U Nemačkoj svuda mogu da naiđu hladni periodi. Ako zima bude baš hladna, imaćemo muka”, rekao je Miler.

Kada je o štednji gasa reč, predstoji još mnogo posla. U industriji je potrošnja u avgustu pala za 22 odsto zbog prelaska na druge energente, “ali i zbog ozbiljnih prekida u proizvodnji”.

“Industrija radi onako kako smo je molili”, rekao je šef agencije za mreže dodajući da će, ako tako nastavi, još ozbiljnije štete prinudnim redukcijama biti sprečene.

S druge strane, Miler je iznenađen time što je prethodnih dana više gasa otišlo u privatna domaćinstva – uprkos lepom vremenu i visokim cenama. “To mora da se promeni.”

Miler pretpostavlja da mnogi vlasnici i stambene zajednice nisu naštelovali postrojenja za gas, tako da ona automatski greju kada temperatura padne do neke granice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com