Nemci se žale na oronule puteve i pruge

Sve više kompanija se žali na delimično oronulu infrastrukturu u Nemačkoj, na loše puteve, oštećene mostove i preopterećene pruge.

Izvor: DPA

Ilustracija: Shutterstock/Tupungato

Ilustracija: Shutterstock/Tupungato

Prema rezultatima istraživanja koje je u utorak objavio Institut za nemačku privredu (IW), 80 odsto preduzeća smatra da nedostatak infrastrukture negativno utiče na njihovo poslovanje.

To je za preko 20 odsto više nego u sličnom istraživanju 2013, prenosi dpa.

Najčešći prigovori su na probleme u drumskom saobraćaju – nezadovoljstvo putnom mrežom je posebno veliko u zapadnim pokrajinama Severnoj Rajni-Vestfaliji i Baden-Virtembergu, kao i u istočnoj Nemačkoj. Međutim, učestali su i problemi sa vodnim i vazdušnim saobraćajem, rekli su u institutu.

Od 2015. savezna vlada je odobrila više investicionih sredstava za saobraćajnu infrastrukturu. Međutim, rastući troškovi izgradnje ispraznili su te fondove. Ukupna ulaganja ove godine su kao 2009. Osim toga, nemački zakon o planiranju usporava ekspanziju.

“Savezna vlada mora značajno da pojača napore da vrati nemačku infrastrukturu na pravi put,” rekao je stručnjak za infrastrukturu instituta IW Tomas Puls (Thomas).

“Prvo, potrebno je znatno više novca za puteve, železnicu i luke. Drugo, planiranje najavljeno u sporazumu vladajuće koalicije mora da se ubrza.” Prečesto se dešava da se infrastukturni projekti zaglave u birokratiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com