“Neophodno je sprečiti napade, u suprotnom…”

“Neophodno je sprečiti napade na Turski tok, poput onih koji su se dogodili na gasovodima Severni tok i Severni tok 2.”

Izvor: Sputnjik

Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

To je izjavio ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto, dodavši da u suprotnom neće biti gasa.

“Ne možemo da isključimo ruske energetske izvore iz naše energetske ravnoteže, zato je za nas od ključne važnosti da Turski tok funkcioniše bezbedno. Zabrinuti smo i šokirani eksplozijama koji su bile izvršene na gasovodima Severni tok i Severni tok 2, to je nova dimenzija u oblasti evropske bezbednosti, jer je napad bio izvršen na stratešku infrstrukturu Evrope. Želimo da izbegnemo slične incidente sa Turskim tokom. U slučaju sabotaže na gasovodu, bezbednost isporuka energenata u našu zemlju biće poništena”, rekao je Sijarto na Ruskoj energetskoj nedelji.

On je dodao da mu je drago što je na sastanku sa Aleksejem Milerom, direktor Gasproma izjavio da će se ruska kompanije fokusirati na preusmeravanje snabdevanja gasom duž južne rute – što će Mađarskoj obezbediti pouzdano snabdevanje.

Sijarto je naglasio da je Mađarska veoma zadovoljna što je učestvovala u izgradnji Turskog toka, prenosi Sputnjik.

Sijarto je još istakao da je Mađarskoj važna ruska nafta i da zemlja zavisi od njenog snabdevanja, upravo zato se Budimpešta borila za izuzeće nafte iz evropskih sankcija, koje se odnose na isporuke crnog zlata cevovodima.

Mađarski zvaničnik je takođe naglasio da će Budimpešta i Moskva ubrzati rad na izgradnji nuklearne elektrane u Mađarskoj u okviru međunarodnog projekta.

On je rekao da je izlaz iz tekuće globalne krize u delu koji se odnosi na isporuku energenata prestanak vatre, mir i početak pregovora o Ukrajini što je moguće pre.

Prethodno je Sijarto nakon razgovora sa direktorom Gasproma Aleksejem Milerom izjavio da je Budimpešti potrebna dalja saradnja sa Gaspromom kao pouzdanim snabdevačem prirodnog gasa u uslovima dugoročne energetske krize u Evropi.

Od 5. decembra stupaju na snagu ranije usvojene evropske sankcije Rusiji, kojima se zabranjuje uvoz ruske sirove nafte u zemlje EU pomorskim putem. Iz ograničenja je privremeno izuzet niz evropskih zemalja (uključujući Mađarsku), koje dobijaju rusku naftu cevovodima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com