Nesvakidašnji oglas za posao: Traži se predsednik države – evo benefita

Česi su uoči prvog kruga izbora za predsednika Češke, 13. i 14. januara, potražili novog šefa države i preko oglasa na Jobs.cz.

Izvor: Beta

Ilustracija: Shutterstock/ROMSVETNIK

Ilustracija: Shutterstock/ROMSVETNIK

Traže “moralni uzor i menadžera sreće celog društva koji će okončati eru arogancije i prezira prema ljudima”.

Zaposlenje je na određeno vreme od pet godina s mogućnošću produženja za još pet ako posao obavi na obostrano zadovoljstvo, a kao benefite nude i zamak Hradčani u Pragu, letnji zamak Lani, putovanja u inostranstvo i neprestanu pažnju medija.

Oglas, sudeći po njegovoj sadržini, objavili su protivnici sadašnjeg predsednika Miloša Zemana kome u martu ističe drugi petogodišnji mandat, po Ustavu poslednji, i jednog od favorita izbora bivšeg premijera, tajkuna agro i hemijske industrije, petog najbogatijeg Čeha Andreja Babiša.

Babišove šanse da zameni Zemana na čelu Češke povećala je pre svega jučerašnja odluka šefa sindikata Jozefa Stšedule, jednog od devet kandidata na izborima da odustane, pošto on ima podršku dela birača levice kojima je od ostalih kandidata najbliži Babiš, iako je sam Stšedula izrazio podršku Danuši Nerudovoj, a Babiša je kao svog kandidata označio i predsednik Zeman.

Babiš i bivši šef Vojnog komiteta NATO, general Petr Pavel koga podržavaju birači desnog centra favoriti su izbora, i u anketama i izbornim modelima čas je jedan čas drugi na prvom mestu sa podrškom oko 27 odsto birača, ali razlikom među njima na nivou statističke greške.

Treća je bivša rektorka Masarikovog univerziteta u Brnu Danuša Nerudova sa oko 24 odsto glasova, dok ostali kandidati imaju podršku tek jednocifrenog procenta javnosti.

U drugom krugu nad Babišem bi prema svim izbornim modelima i anketama pobedio general Pavel sa 57 odsto glasova ali i Nerudova ako bi ušla u drugi krug.

Analitičari očekuju da bi Babišove šanse mogla da poveća i presuda prvostepenog Gradskog suda u Pragu koji je danas proglasio Babiša nevinim i odbio optužnicu s tim da namensko izdvajanje kongresnog centra i porodične farme Rodino gnezdo iz Babišovog koncerna Agrofert da bi ispunio uslove za evrodotacije od dva miliona evra za mala preduzeća, za šta mu je sudjeno, nije krivično delo.

General Pavel i Nerudova pozvali su posle presude koja još nije pravosnažna Čehe da poštuju odluku nezavisnog suda, a da Babiša ocene na izborima i poraze ga tamo, kako i priliči demokratiji.

“Slučaj koji se vukao mnogo godina javnost je pratila i svako ima neki svoje mišljenje. Ono što je suština jeste da se prave političke borbe odvijaju u demokratiji na izborima, ne u sudnicama. Iskoristite tu priliku u petak i subotu na predsedničkim izborima”, izjavio je premijer Petr Fijala.

Ministar unutrašnjih poslova Vit Rakušan upozorio je da je pravna država zasnovana na tome da se poštuje odluka suda, svidela se ona nekome ili ne.

“O tome kakav je gospodin Babiš javnost je već stekla mišljenje tokom procesa, javno priznata laž, ponašanje prema porodici. Svoj sud nek svako iznese sam, na izborima”, kazao je Rakušan.

Bivši ministar finansija Miroslav Kalousek iz stranke TOP09, partnera u vladajućoj koaliciji, podsetio je da nije svako sramno ponašanje automatski i krivično delo.

“Iako delim vaše neraspoloženje moram da stanem u odbranu sudije Šota. Nije nužno svako sramno ponašanje krivično delo i ne uspeva uvek da se krivično delo dokaže. Sudija sudi prema Krivičnom zakonu ne prema raspoloženju javnosti”, poručio je na Tviteru Kalousek.

Ove predsedničke izbore odlučiće prema procenama analitičara neodlučni birači, pošto ih ovog puta neuobičajeno pet dana pred prvi krug ostaje čitava petina koji ne znaju kome da daju svoj glas.

Ishod prvog kruga izbora trebalo bi da bude poznat već u subotu uveče.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com