Neto dobit Rosnjefta pala 15 odsto u 2022.

Neto profit kompanije u uporednom periodu prošle godine iznosio je 696 milijardi rubalja (11,11 milijardi dolara), najviše u istoriji kompanije.

rosnjeft

Rosnjeft je pad dobiti pripisao nemonetarnim faktorima, navodeći kao uzrok prenos imovine u Nemačkoj koja je preuzela kontrolu nad vodećom rafinerijom ove kompanije u toj zemlji.

Transfer te imovine, koji je doveo do značajnog negativnog uticaja na zaradu, rezultirao je priznavanjem dodatnog gubitka od 56 milijardi rubalja i smanjenjem tokova gotovine za 76 milijardi rubalja, saopštio je Rosnjeft, pre nosi agencija Anadolija.

Kapitalni izdaci su u istom periodu iznosili 822 milijarde rubalja (13,12 milijardi dolara), što je za 19,3 posto više nego lani, uglavnom zbog planiranog povećanja investicija u naftni projekat Vostok, za koji se očekuje da ce biti najveći u svetu u poslednjoj deceniji.

Proizvodnja ugljovodonika tokom devet meseci ove godine porasla je za 2,2 procenta u odnosu na prošlu godinu na 4,97 miliona barela naftnog ekvivalenta dnevno.

Obim prodaje nafte je povećan za 3,3 odsto na 86,9 miliona tona, dok je prodaja sirove nafte u zemljama koje nisu članice Zajednice Nezavisnih Država porasla za 4,8 posto na 77,3 miliona tona u istom periodu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com