Ni Kina nije pošteđena

Peking — Inflacija u Kini, merena indeksom potrošačkih cena, porasla je u septembru najbržim tempom u više od dve godine podstaknuta skokom cena svinjskog mesa.

Izvor: Tanjug

Foto: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

Foto: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

To je danas objavio Nacionalni biro za statistiku.

Indeks potrošačkih cena je dostigao prošlog meseca 2,8 odsto na godišnjem nivou, što se podudara sa predviđanjima ekonomista iz ankete Rojtersa.

Ovo je najviša stopa inflacije od aprila 2020, kada je dostigla 3,3 procenta na godišnjem nivou, prema podacima specijalizovanog portala Vind Informejšn.

Znatan deo rasta inflacije se pripisuje kontinuiranom poskupljenju svinjskog mesa, čije su cene skočile za godinu dana 36 posto, najviše od avgusta 2020, pokazali su podaci Vinda.

Bazna inflacija, iz koje su isključene cene hrane i energije, porasla je u septembru za samo 0,6 procenata međugodišnje, što je najsporiji tempo od marta 2021.

Kada je reč o proizvođačkim cenama u Kini, one su prošlog meseca zabeležie rast od 0,9 odsto u odnosu na godinu dana ranije, što je nešto manje od prognoze iz Rojtersove ankete od 1,0 posto.

Slaba bazna inflacija i usporavanje indeksa proizvođačkih cena odražavaju slabu kinesku potršačku tražnju i opadanje potražnje u inostranstvu, ocenjuje Brus Pang, glavni ekonomista i šef istraživačkog sektora u brokerskoj kući Greater Čajna.

Prema njegovim rečima, očekuje se da će cene proizvođača dalje opadati i potencijalno ući u negativnu teritoriju u narednim mesecima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com