Ni leopardi, ni panteri: Za komšije – abrams

Rumunski vojni zvaničnici najavili su da će od SAD ta zemlja kupiti bataljon tenkova abrams.

Izvor: Beta

EPA-EFE/VALDA KALNINA

EPA-EFE/VALDA KALNINA

Time će Bukurešt postati treći korisnik tog tipa tenka u Evropi, nakon Poljske i Ukrajine.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, odluka Bukurešta zasnovana je na zaključcima analize ministarstva odbrane o hitnoj modernizaciji oklopnih jedinica na kojoj se radilo od prošle godine.

U najužem izboru bili su američki abrams, nemački leopard 2 i južnokorejski K2 panter.

“Abrams je najbolje sredstvo sa jedinstvenim karakteristima za izvršenje zadatka”, rekao je tim povodom načelnik generalnog direktorata za naoružanje general Teodor Inkikaš.

On nije precizirao koliko će abramsa biti kupljeno i u kojoj verziji, ali se pretpostavlja da će ih biti 54, što je standardni broj oklopnjaka za jedinicu ranga bataljona.

Kupovina abramsa deo je podužeg spiska rumunskog ministarstva odbrane koji će se uskoro naći pred parlamentom na odobrenje.

Najveća narudžbina na pomolu? Država hoće čak 50 srpskih “nora”

Pored tenkova, tu su i samohodne haubice, borbena vozila pešadije, dodatnih sistema PVO i dve vrste raketa za F-16.

“Izbor američkog tenka vidi se kao deo strateškog vojnog partnerstva Rumunije sa SAD i potrebe za ubrzanom modernizacijom zbog rata na istočnim granicama. Avijacija se modernizuje borbenim avionima F-16, nabavljeni su i PVO sistemi Patriot, a za kopnenu vojsku samohodni višecevni bacači raketa HIMARS i borbena vozila pešadije Pirana 5”, navodi se u tekstu.

Portal podseća da rumunska vojska trenutno raspolaže sa zastarelim oklopnjacima T-55 proizvedenim u Sovjetskom savezu, domaćom verzijom tog tenka TR-85 i modernizovanim TR-85M1 Bizonul.

Najveći evropski kupac abramsa je Poljska. Ministarstvo odbrane te zemlje prošle godine naručilo je čak 250 takvih tenkova za 4,75 milijardi dolara a ove godine kupljeno je dodatnih 116 abramsa u starijoj verziji, za 1,4 milijardi dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com