Nije dovoljno 100 milijardi evra

Nemačko ministarstvo odbrane je u poslednjih godinu dana radilo sjajno, ali može još bolje, rekla je ministarka Kristine Lambreht.

Izvor: DPA

Foto: shutterstock, Miguel Lagoa

Foto: shutterstock, Miguel Lagoa

“Mislim da svi mi u čitavom Bundesveru moramo još energičnije da prihvatimo zaokret”, rekla je ministarka povodom 12 meseci na dužnosti za Velt am zontag. Zaokret je termin kojim kancelar Olaf Šolc opisuje velike promene koje su u svetu nastupile posle napada Rusije na Ukrajinu.

A to podrazumeva, nastavila je Lambrehtova, veću ličnu odgovornost, povremeno preduzimanje nekonvencionalnih koraka i da se ne objašnjava uvek istog trenutka zašto nešto ne funkcioniše.

“U tome moramo da budemo bolji”, rekla je Lambrehtova.

Povodom nedavnog debakla nemačkih pešadijskih oklopnih vozila Puma, koja imaju ozbiljne nedostatke, Lambrehtova je rekla da ne želi nikakva posebna nemačka rešenja. Na vežbama koje su bile priprema za manevre NATO u januaru zakazalo je svih 18 Puma.

“Želim rešenja koja odgovaraju Bundesveru”, navela je ministarka dodajući da je budućnost nemačkog naoružanja u zajedničkim projektima, a ne čisto nacionalnim. Zbog toga se, na primer, na evropskom nivou teži razvoju sledeće generacije borbenih aviona.

Lambrehtova je rekla da vlada sa nemačkim proizvođačima oružja razgovara o zameni za samohodne haubice za nemačku vojsku koje su otišle u Ukrajinu.

“Jasno je da nam je potrebna zamena. Postavlja se pitanje da li želite ponovo da kupite baš ove sisteme ili postoje bolji”, rekla je.

Kada je reč o obimnim porudžbinama municije za Bundesver, rekla je da za nju nedostaju skladišta.

“Bundesveru svuda nedostaje infrastruktura”, zaključila je Lambrehtova.

Iako je za vojsku usvojen poseban fond od 100 milijardi evra, Kristine Lambreht kaže da je potrebno i više novca iz budžeta. Kao i čitavo nemačko društvo, i vojsku, istakla je, pogađaju poskupljenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com