“Nije opcija”

Odvajanje od Kine nije opcija za kompanije u Evropskoj uniji.

Izvor: Tanjug

Foto: Novikov Aleksey/Shutterstock

Foto: Novikov Aleksey/Shutterstock

To je izjavio evropski komesar za trgovinu Valdis Dombrovskis na jednoj inženjerskoj konferenciji u Berlinu, objašnjavajući kako rat u Ukrajini redefiniše važnost trgovinskih partnera 27-članog bloka.

“EU bi trebalo da nastavi da sarađuje s Kinom pragmatično i bez naivnosti. Našem trgovinskom odnosu je potrebna veća izbalansiranost i reciprocitet”, rekao je on, zalažovši se za fokusiranje na bolje upravljanje rizikom i diversifikaciju umesto na povlačenje iz te zemlje, prenodi Rojters.

Dombrovskis je primetio da su se, osim s Kinom, promenili i odnosi EU sa drugim važnim trgovinskim partnerom, Sjedinjenim Državama.

“Transatlantski odnosi su ponovo oživeli”, naveo je on, dodajući da je, međutim, prisutna “duboka zabrinutost” zbog američkog Zakona za smanjenje inflacije i prednosti koje on pruža američkim kompanijama.

Kako je precizirao, subvencije namenjene zelenoj ekonomiji koje su predviđene ovim aktom diskriminišu industriju automobila, obnovljivih izvora, proizvođače baterija i energetski intenzivnu industriju EU.

Zbog američkog zakona o klimi, zdravstvu i porezima, vrednom 430 milijardi dolara i donetom u avgustu, zabrinutost je izrazila i Južna Koreja povodom poreskih olakšica koje on pruža za kupovinu električnih vozila.

“Pokrenuću ova pitanja na sastanku s američkim kolegama kada sutra otputujem u Vašington”, rekao je Dombrovskis.

Nemački kancelar Olaf Šolc je, u obraćanju na istoj konferenciji, takođe najavio da će Berlin o tom aktu razgovarati s Vašingtonom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com