“Niko, nijedna porodica, penzionerka ili student ne treba da se plaši cene gasa”

Nemačka je, uprkos stopiranoj isporuci gasa iz Rusije, dovoljno spremna za dolazeće hladne mesece, rekao je kancelar Olaf Šolc.

Izvor: DPA

Foto: Kay Nietfeld / Deutsche Presse-Agentur GmbH

Foto: Kay Nietfeld / Deutsche Presse-Agentur GmbH

“Zajednički ćemo dobro proći kroz ovu zimu,” rekao je poslanicima u Bundestagu.

Vlada je letos naredila da skladišta gasa do 1. novembra moraju biti na 95 odsto kapaciteta, ali cilj je već prebacila. Šolc je dodao da odluka o reaktivaciji elektrana na ugalj ne znači skretanje sa klimatske tranzicije.

“Čvrsto se držimo klimatskih ciljeva,” rekao je, zahvalivši građanima jer štede energiju i doprinose “zajedničkom naporu da sačuvamo vitalnu infrastrukturu.” Šolc je ujedno najavio “temelj krovnog zakona za bolju zaštitu” upravo ključne infrastrukture.

Kancelar je građanima i privredi obećao dalju zaštitu od eksplozivnog poskupljenja energije. “Niko, nijedna porodica, nijedna penzionerka ili student, ali ni jedan privrednik ne treba da se plaši cene gasa, struje ili grejanja,” rekao je.

Šolc je ukazao da je vlada “svesno plan zaštite izradila za naredne dve i po godine.” Toliko, naime, traje paket mera za rasterećenje vredan 200 milijardi evra. To je oko dva odsto nemačkog bruto-domaćeg proizvoda, uporedivo sa sličnim paketima drugih država u Evropi. Šolc je za primer imenovao Francusku, Italiju i Španiju.

Istovremeno, on je upozorio na rizik limitiranja cene gasa u Evropi. “Politički postavljen plafon ceni povećava rizik da proizvođač gasa ode negde drugde, pa da u Evropi ne dobijemo više gasa, nego manje,” rekao je.

Više od polovine članica Evorpske unije, među njima Francuska, Belgija i Italija, želi da ograniči cenu gasa na tržištu i tema preti da izazove svađu na predstojećem samitu EU. Sa druge strane, Nemačka i Holandija se protive političkoj intervenciji na tržištu.

Šolc je naglasio da EU tako nešto mora da dogovori sa drugim velikim potrošačima, poput Japana i Koreje i izbegne nadmetanje. On je ipak dodao da o “primerenoj ceni” treba razgovarati sa proizvođačima gasa. “Uveren sam da države poput SAD, Kanade i Norveške sa nama dele stav da energija u Evropi ne treba da postane nedostupna zbog cene.”

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com