NIS doneo rekordne rezultate kompanijama iz indeksne korpe Beleks15 u 2022.

Tekst objavljen: 08.06.2023 14:05        

Domaće kompanije u Srbiji, koje sačinjavaju repernu indeksnu korpu, Belex15, ostvarile su prošle godine rekordne poslovne rezultate, zahvaljujući Naftnoj industriji Srbije (NIS) koja je iza sebe ostavila najbolju godinu u istoriji, saopštila je danas brokerska kuća Momentum Securities

NIS doneo rekordne rezultate kompanijama iz indeksne korpe Beleks15 u 2022.

„Kompanije iz te indeksne korpe, koja je spala na devet članica, pratio je tokom godine izuzetno neizvestan poslovni ambijent sa visokom inflacijom, povišenim cenama materijala i energenata i usporenom normalizacijom lanaca snabdevanja“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je zbirni prihod kompanija iz indeksne korpe u 2022. skočio 52,8 odsto, na 628,4 milijarde dinara, dok je neto dobit porasla 3,3 puta, na 100,5 milijardi dinara.

Najveću zaslugu za takav rezultat ima NIS jer je, u 2022. godini ostvario rekordni profit usled visokih cena sirove nafte, ali i snabdevanja jeftinijom ruskom naftom koja je dodatno popravila profitne margine.

Konsolidovani EBITDA (profit kompanije, pre nego što se oduzme trošak amortizacije, kamata i poreza na dobit) NIS-a iznosio je 136,2 milijarde dinara, dok je neto profit skočio 4,4 puta, na 92,4 milijarde dinara.

Rekordne finansijske rezultate zabeležio je i Impol Seval koji je iskoristio visoku tražnju i veoma povoljne cene na tržištu, pre svega u prvoj polovini godine. Ta valjaonica aluminijuma ostvarila je neto profit od 2,8 milijardi dinara, što je čak 2,4 puta bolji rezultat u odnosu na odličnu 2021. godinu.

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

I dok su turbulentne prilike na tržištu ovim dvema kompanijama bile saveznik, većina ostalih kompanija je trpela pritisak pre svega na troškovnoj strani.

Messer Tehnogas je, uprkos rastu prihoda od 11,6 odsto, zabeležio pad neto profita od 28,6 odsto, koji je iznosio 2,3 milijarde dinara usled većih troškova materijala, pre svega energenata.

Negativan uticaj troškova materijala trpeo je i Metalac koji je ipak, zahvaljujući dobrom učinku trgovačkih društava, uknjižio neznatan rast prihoda.

Dunav osiguranje, kao jedini predstavnik finansijskog sektora nakon delistiranja Komercijalne banke, imao je pad profita od 42,1 odsto na 1,5 milijardi dinara usled porasta rashoda na ime likvidiranih šteta.

Građevinska firma Energoprojekt holding je nastavila negativan trend poslovanja i realizovala svega 15,3 milijarde dinara, faktički uz poslovanje na „pozitivnoj nuli“.

Jedinstvo iz Sevojna je, takođe pretrpelo oštar pad prihoda, ali u velikoj meri zbog rekordne 2021. godine kada je realizovan najveći deo velikog projekta na Termoelektrani Nikola Tesla (TENT).

Za razliku od prethodne godine, u 2022. nije bilo gubitaša, jer je i Aerodrom „Nikola Tesla“ imao pozitivno poslovanje kome su doprineli rast prihoda usled naplate veće koncesione naknade, ali pre svega jednokratni efekat, nakon dobijanja spora sa JAT Tehnikom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com