NISSAN PRODAO BIZNIS U RUSIJI ZA 1 EVRO Japanska kompanija zbog izlaska očekuje oko 687 miliona dolara gubitka

Nissan Motor Co LTD, predaće svoje poslovanje u Rusiji poslovnom entitetu u vlasništvu države za 1 evro, saopštila je kompanija u utorak, uz gubitak od oko 687 miliona dolara i napuštanje zemlje mesecima nakon što je prinuđena da se tamo zaustavi proizvodnja.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: Tanjug/AP

Japanska kompanija će preneti svoje akcije u Nissan Manufacturing Russia LLC na državni NAMI, stoji u saopštenju kompanije. Sporazum će Nissanu dati pravo da otkupi posao u roku od 6 godina, saopštilo je rusko ministarstvo industrije i trgovine.

Taj sporazum čini Nissan najnovijom velikom kompanijom koja je napustila Rusiju od kada je Moskva poslala desetine hiljada vojnika u Ukrajinu u februaru. To takođe održava potez Nissanovog najvećeg akcionara, francuskog proizvođača automobila Reno, koji je u maju prodao svoj većinski udeo u ruskom proizvođaču automobila Avtovaz ruskom investitoru.

Prodaja NAMI-ju će uključiti Nissanove proizvodne i sitraživačke pogone u Sankt Peterburgu, kao i njegov prodajni i marketinški centar u Moskvi, saopštilo je ministarstvo.

Nissan je soapštio da očekuje gubitako od oko 687 miliona dolara, alli je zardržao svoju prognozu zarade za finansijsku godinu koja se završava u martu.

Nissan je u martu obustavio proizvodnju u svojoj fabrici u St. Petersburgu zbog prekida lanca snabdevanja. Od tada kompanija i njena lokalna jedinica prate situaciju, navodi se u saopštenju. Ali nije bilo “vidljivosti” promene u spoljašnjem okruženju, rekao je Nissan što ga je navelo da izađe sa tržišta.

Mlađi partner iz alijanse Micubiši Motors Corp takođe razmatra napuštanje Rusije, navodi list Nikkei. Portparol Micubišija rekao je da ništa nije odlučeno.

Izlazak dolazi pošto je Nissan krenuo u veliku promenu u svom odnosu sa Renoom. Ove dve kompanije su u ponedeljak izjavile da su u razgovorima o budućnosti svog saveza, uključujući Nissan koji razmatra ulaganje u novi poduhvat Renoa za električna vozila.

– Ugovor sa Nissanom je “od velikog značaja za industriju” rekao je ruski minsitar industrije i trgovine Denis Manturov u saopštenju.

(Izvor: Reuters)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com