Nova zabrana na rusku naftu stupila na snagu; Rafinerije u problemima?

Na prelazu sa 2022. na 2023. godinu stupila je na snagu nemačka zabrana uvoza ruske nafte zbog sukoba Rusije i Ukrajine.

Izvor: Fenix-magazin/SIM/dpa

EPA-EFE/CLEMENS BILAN

EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Time su, kako izveštava Nemačka novinska agencija (dpa) pogođene velike rafinerije u Švetu u Brandenburgu i Leuni u Saksonija-Anhaltu, koje snabdevaju istočnu Nemačku gorivom, prenosi Fekix magazin.

Te rafinerije su decenijama prerađivale rusku sirovu naftu iz Naftovoda Družba i sada moraju da se prebace na druge izvore za snabdevanje. Sa stajališta nemačke savezne vlade i industrije mineralnih ulja, snabdevanje naftom ovog područja je ipak sigurno.

Embargo EU na rusku sirovu naftu koja stiže tankerima na snazi ​​je od 5. decembra.

Postoje izuzeća za naftu iz cevovoda.

Međutim, Nemačka i Poljska dogovorile su se da to neće iskoristiti i da će se od 1. januara odreći nafte iz Naftovoda Družbe.

Prema PCK rafineriji Švet, više od milijardu tona sirove nafte proteklih je decenija otišlo iz Rusije preko cevovoda izgrađenih ranih 1960-ih godina u tadašnjem DDR-u.

Zamena za tu naftu će sada da dolazi delom preko luke Rostok, delom preko poljske luke Gdanjsk i iz Kazahstana, prenosi dpa.

Obe pogođene nemačke rafinerije očekuju manju iskorišćenost kapaciteta nego ranije.

Dosadašnje količine nafte garantovane ugovorom još nisu dovoljne, saopšteno je nedavno iz centralne nemačke rafinerije Leuna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com