NOVI IZVEŠTAJ SA TRŽIŠTA OSIGURANJA Premija veća za 11,8 odsto, dominiraju neživotna osiguranja

Na kraju drugog tromesečja 2022. u Srbiji posluje 20 društava za (re)osiguranje i njihov broj je nepromenjen u odnosu na isti period prethodne godine, navedeno je u izveštaju Narodne banke Srbije.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: Shutterstock / RAS Srbija

Isključivo poslovima osiguranja bavi se 16 društava, dok se poslovima reosiguranja bave četiri društva. Od društava koja se bave poslovima osiguranja, isključivo životnim osiguranjem bave se četiri društva, dok se isključivo neživotnim osiguranjem odnosno i životnim i neživotnim osiguranjem bavi po šest društava.

Blic preporučuje

Posmatrano prema vlasničkoj strukturi kapitala, od 20 društva na kraju drugog kvartala 2022. njih 15 je u većinskom stranom vlasništvu. Društva u stranom vlasništvu beleže preovlađujuće učešće na kraju T2 2022. u: premiji životnih osiguranja sa 86,2 odsto, premiji neživotnih osiguranja sa 61,2 odsto, ukupnoj imovini sa 73,1 odsto, kao i u broju zaposlenih sa 65,2 odsto.

Pored društava za (re)osiguranje na tržištu, na kraju T2 2022. godine posluje i: 16 banaka, sedam davalaca finansijskog lizinga i javni poštanski operator, koji su dobili saglasnost za obavljanje poslova zastupanja u osiguranju, 108 pravnih lica (društava za posredovanje u osiguranju i društava za zastupanje u osiguranju), 79 zastupnika u osiguranju (fizičkih lica – preduzetnika) i 4.249 aktivnih ovlašćenih lica za obavljanje poslova zastupanja odnosno poslova posredovanja u osiguranju.

Foto: shutterstock

Ukupna premija u T2 2022. godine iznosila je 67,6 milijardi dinara (575 mil evra ili 628 miliona dolara) što predstavlja rast od 11,8 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Učešće neživotnih osiguranja od 79,8 odsto u ukupnoj premiji je i dalje dominantno. Premija neživotnih osiguranja raste za 14,0 odsto, pri čemu osiguranja sa znatnim učešćem, kao što su: osiguranje od odgovornosti zbog upotrebe motornih vozila, imovinska osiguranja, osiguranja motornih vozila – kasko i dobrovoljno zdravstveno osiguranje, rastu.

Bilansna suma sektora osiguranja porasla je za 4,0 odsto i iznosi 346,6 milijardi dinara. Kapital je porastao za 6,4 odsto i iznosi 73,2 milijardi dinara. Tehničke rezerve porasle su za 5,7 odsto i iznose 233,5 milijardi dinara.

(eKapija)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com