Novi pad Belexa, NIS nastavio uzlazni trend

Tekst objavljen: 19.12.2022 12:40        

Domaće tržište akcija nastavilo je umereni silazni trend i treću nedelju zaredom, uz osetno slabljenje investicione aktivnosti. Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, pao je 0,3 odsto na 809,3 poena, dok je ukupan promet u trgovanju iznosio 1,4 milijarde dinara (11,9 miliona evra)

Novi pad Belexa, NIS nastavio uzlazni trend

Naftna industrija Srbije (NIIS) nastavila je lagani uzlazni trend uprkos padu cene sirove nafte na globalnom tržištu i negativnom sentimentu na svetskim berzama. Akcije NIS-a porasle su 1,4 odsto na 674 dinara uz promet od 8,9 miliona dinara. Trenutno se NIS nalazi na najvišem nivou još od marta 2020. godine, čemu je u velikoj meri doprinela nedavna objava kvartalnih rezultata otkada je zabeležen rast vrednosti od oko šest procenata.

Akcije Dunav osiguranja (DNOS) pale su tri odsto na 1.067 dinara uz neveliki promet od 5,8 miliona dinara. Nakon mesec dana akcije ove kompanije ponovo su se spustile ispod nivoa od 1.100 dinara, dok od početka godine beleže pad od skoro 54 odsto.

Ponovo je među prometnijim akcijama bilo Jedinstvo iz Sevojna (JESV) koje se blago spustilo na nivo od 8.000 dinara. Zamah trgovanju akcijama dala je sama kompanija koja je obnovila program otkupa sopstvenih akcija, ali i približavanje preseka za dividendu iz ovogodišnje dobiti koji je tradicionalno 31. decembra.

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Akcije Metalca (MTLC) vratile su se ponovo prema nivou od 1.600 dinara uz neveliko trgovanje, dok je Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) blago oscilirao oko nivoa od 1.500 dinara. Beogradski aerodrom je saopštio da je u novembru ostvario rekordan broj putnika, označivši time prvi mesec nakon pandemije koji je preskočio saobraćaj iz 2019. godine. Aerodrom „Nikola Tesla“ kontroliše sprovođenje koncesije nad aerodromom kojim upravlja francuski VINCI.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com