Novi zakon ugrožava privredu Republike Srpske?

Privreda Republike Srpske mogla bi se naći u ozbiljnim problemima, tvrde privrednici i poslodavci u RS.

Izvor: Capital/Darko Momić

Ilustracija: Shutterstock/marketa1982

Ilustracija: Shutterstock/marketa1982

Naime, privrednici i poslodavci u Srpskoj smatraju da će Predlog izmena i dopuna Zakona o privrednim društvima koji je na dnevnom redu današnje sednice Narodne skupštine RS negativno uticati na privredni razvoj i omogućiti manjinskim akcionarima da ugroze poslovanje privrednih društava.

Oni smatraju da bi se javna preduzeća u RS mogla naći u ozbiljnom problemu ako budu usvojene predložene izmene.

Predstavnici poslodavaca i Privredne komore RS na sednici skupštinskog Odbora za privredu upozorili su da pojedini članovi zakona značajno smanjuju mogućnost finansiranja akcionarskih društava.

“Članom 26. izmjena i dopuna zakona onemogućava se da akcionarska društva izvrše emisiju akcija ispod nominalne, odnosno knjigovodstvene vrednosti čime se značajno smanjuje mogućnost finansiranja budućeg razvoja akcionarskih društava“, naveli su privrednici u primedbama upućenim poslaničkim klubovima.

Oni kao primjer navode nedavnu emisiju akcija Hidroelektrana na Trebišnjici, ističući da se ta emisija ne bi mogla realizovati u slučaju ovakvog zakonskog rešenja.

“To daje dodatne argumente da bi ovakvo zakonsko rešenje moglo veoma negativno uticati na budući privredni razvoj RS“, smatraju poslodavci.

U Privrednoj komori RS za portal Capital su rekli da bi trebalo doneti potpuno novi zakon kojim bi se uredila ova oblast.

Kada su u pitanju predložene izmene, navode da se ključne primedbe privrednika odnose na ograničenje donošenja odluke o raspodeli dobiti i na izmenu kojom je predviđeno da prodajna cena akcija ne može biti manja od nominalne.

“Ovim izmenama propisano je da akcionari sa ukupnim učešćem od 10 odsto mogu pobijati odluku o raspodeli dobiti kada ne bude raspodele, odnosno kada ne bude isplaćena dividenda. Smatramo da je ovo ograničavajući faktor za akcionare i za buduće ulagače, jer je zakonom propisano kako se donosi odluka o raspodeli dobiti. Ako se ta odredba ispoštuje nema potrebe da se implementira ovakva odredba jer će to dovesti u pitanje odlučivanje većinskih akcionara na sednicama skupštine“, kazali su u Privrednoj komori.

Naveli su da su protiv i odredbe koja kaže da prodajna cena akcije ne može biti ispod nominalne cene.

“Do sada je prodajna cena mogla biti niža od nominalne i tada je ona najčešće tržišna ili knjigovodstvena i to je rešenje koje treba i da ostane. Ne sme se propisivati takvo ograničenje jer bi to dovelo do smanjenog interesovanja za finansiranje razvoja akcionarskih društava putem emisije akcije te generalno do smanjenja interesa za kupovinu akcija po ceni koja je veća od tržišne“, istakli su u Komori.

Oni dodaju da je neotuđivo pravo akcionara da putem Skupštine akcionara donose odluke da li će isplatiti dividendu ili će ostvarenu dobit reinvestirati ili iskoristiti na neki drugi zakonom propisani način.

“Ovakvim propisima došlo bi do još većeg prelaska akcionarskih društava u društva sa ograničenom odgovornošću“, procenjuju iz Komore i ističu da ovakvo zakonsko rešenje nije prisutno u zemljama regiona, kao ni u Evropi.

Predsednik Odbora za privredu Milan Trninić kaže za Capital da su na sednici odbora saslušali sve primedbe privrednika i poslodavaca i odlučili da zakon “puste“ pred poslanike.

“Članovi Odbora za privredu su primili k znanju sve primedbe i smatramo da su opravdane, ali da poslanici u plenarnoj raspravi imaju mogućnost da deluju amandmanski“, kaže Trninić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com