Novo odlaganje: Makron i dalje na istim mukama

Francuski predsednik Emanuel Makron saopštio je da će njegova vlada odložiti do januara prezentaciju planova za penzionu reformu.

Izvor: Tanjug

EPA-EFE/CHRISTOPHE SIMON / POOL

EPA-EFE/CHRISTOPHE SIMON / POOL

Vlada trenutno vodi konsultacije sa sindikatima o planiranoj reformi, kojom Makron namerava da podigne minimalnu starosnu granicu za odlazak u penziju, pri čemu nailazi na snažno protivljenje tim u svetlu rastuće inflacije, prenosi Rojters.

“Nekoliko političkih partija je imalo izbore za novo rukovodstvo u poslednjih nekoliko dana i promenilo svoje lidere… Stoga je prikladno da se objavljivanje odloži za nekoliko dana ili nekoliko nedelja i da to učinimo 10. januara umesto 15. decembra“, rekao je Makron u televizijskom obraćanju.

Francuski Republikanci, koji su ključni partner Makronovih reformskih planova budući da predsednik nema apsolutnu većinu u parlamentu za usvajanje predloga tog zakona, izabrali su u nedelju za novog lidera Erika Siotija, tvrdog konzervativca koji se drži principa “zakon i red”.

Makron je naveo će odlaganje objave pružiti svim uključenim stranama “još nekoliko nedelja” da razgovaraju o “ključnim elementima” reforme.

Reforma francuskog skupog i komplikovanog penzionog sistema bila je ključno Makronovo izborno obećanje kada je prvi put došao na vlast 2017. Ali, njegovi inicijalni predlozi su izazvali gnev sindikata i višenedeljne proteste i štrajkove u sektoru transporta neposredno pre izbijanja korona pandemije u zemlji.

Makron je stavio na čekanje ovaj plan pošto je početkom 2020. naložio uvođenje lokdauna u Francuskoj, a nakon reizbora ove godine rekao da želi da se pre Božića donese novi, manje ambiciozan zakon o penzionoj reformi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com