Objavljen “dramatičan” podatak: Kina neočekivano podbacila

Kineski izvoz neočekivano je pao u oktobru, pri čemu je opala vrednost kineske robe prodate u SAD i EU, prema današnjim podacima kineske carine.

Izvor: Tanjug

Ilustracija: Shutterstock/Avigator Fortuner

Ilustracija: Shutterstock/Avigator Fortuner

Vrednost kineskog izvoza u dolarima pala je u oktobru za 0,3 odsto u odnosu na godinu dana ranije, što je ispod očekivanja analitičara koji su u anketi Rojtersa predviđali rast od 4,3 procenta.

Navedeni podatak je utoliko dramatičniji ako se ima u vidu da je u septembru zabeležen rast kineskog izvoza na godišnjem nivou od 5,7 posto, i predstavlja prvi međugodišnji pad od maja 2020, navodi Rojters.

Uvoz robe u Kinu je u oktobru pao za 0,7 odsto u dolarima, podbacivši takođe u odnosu na procene ekonomista koji su očekivali blagi rast od 0,1 posto, i dolazi nakon septembarskog povećanja od 0,3 procenta.

Izvoz Kine u SAD pao je za 12,6 procenata prošlog meseca na godišnjem nivou u dolarskom iznosu i u padu je treći mesec zaredom prema račinici CNBC-a na bazi carinskih podataka.

Kineski izvoz u Evropsku uniju je oslabio za 9,0 procenata u oktobru, nakon rasta u septembru.

S druge strane, izvoz Kine u Asocijaciju zemalja jugoistočne Azije, koja je regionalno najveći trgovinski partner te zemlje, skočio je u oktobru za oko 20 odsto.

Kineski globalni izvoz kućnih aparata je potonuo za više od 20 posto, igračaka za skoro 18 procenata, a cipela za skoro 11 odsto, navodi CNBC.

Nasuprot tome, podaci pokazuju da je kineski izvoz automobila skočio za 60 odsto u oktobru na 352.000 jedinica.

Računato u juanima, kineski izvoz je porastao za 7,0 procenata u oktobru, a uvoz za 6,8 posto, pokazuje carinska statistika.

Još jedan znak koji ukazuje na pad globalne tražnje, predstavlja podatak da je izvoz Južne Koreje potonuo u oktobru prvi put u poslednje dve godine za 5,7 odsto na godišnjem nivou, dodaje američki medij.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com