Od oktobra naredne godine niže cene rominga sa zemljama EU

Tekst objavljen: 06.12.2022 12:55        

Od oktobra sledeće godine počinje sniženje cena rominga između zemalja Zapadnog Balkana i članica Evropske unije (EU), navodi se u deklaraciji potpisanoj u utorak, 6. decembra

Od oktobra naredne godine niže cene rominga sa zemljama EU

Predstavnici telekom operatera iz zemalja članica EU i zemalja Zapadnog Balkana potpisali su deklaraciju u Tirani, uoči samita EU-Zapadni Balkan.

Prema potpisanoj deklaraciji, nakon što sniženje cena rominga počne u oktobru 2023. godine, cilj je da se u jednom trenutku prekine roming između EU i Zapadnog Balkana.

Za sada nisu poznati dalji detalji. Vest o potpisanom sporazumu je na Tviteru objavio i Savet za regionalnu saradnju (RCC), operativno telo Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP).

Od 1. jula 2021. region Zapadnog Balkana je zona zabranjenog rominga. Građani plaćaju pozive, SMS poruke i internet saobraćaj po ceni svojih kućnih operatera, ako se nalaze na teritoriji Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Severne Makedonije ili Srbije.

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Ugovor o romingu zemalja Zapadnog Balkana potpisan je u aprilu 2019. godine, nakon čega su od jula te godine cene telefonskih razgovora snižene za oko 27 odsto, a predviđao je i potpuno ukidanje rominga od jula 2021. godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com