OD SOLARNIH PANELA U SRBIJI 6,6 MEGAVATA STRUJE Nova količina struje može da pokrije potrebe jednog Dimitrovgrada

Subvencije države za solarne panele omogućilo je priključenje domaćinstva i industrije na elektroenergtski sistem i oni već daju 6,6 megavata snage. Ta nova količina struje može da pokrije potrebe – jednog Dimitrovgrada, a u priremi su i novi priključci. Solarnim panelima, beogradski Dom učenika “Milutin Milanković” stao je na crtu enegetskoj krizi.

Piše: Blic

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Solarni paneli

Foto: shutterstock

Solarni paneli

Solarnim panelima koje su postavili prošle godine u učeničkom domu “Milutin Milanković” već obezbeđuju toplu vodu za 300 učenika. Zahvaljući tome isključili su 40 bojlera od 80 litara koji su trošili struju. Do kraja sedmice na krovu će završiti i drugu fazu i iz sunčeve energije proizvoditi i struju.

Blic preporučuje

Solarnim panelima koje su postavili prošle godine u učeničkom domu “Milutin Milanković” već obezbeđuju toplu vodu za 300 učenika. Zahvaljući tome isključili su 40 bojlera od 80 litara koji su trošili struju. Do kraja sedmice na krovu će završiti i drugu fazu i iz sunčeve energije proizvoditi i struju.

“Ovde će biti postavljeno 120 panela. Svaki od tih pnela je snage 450 vati. Ukupna snaga elektrane će biti preko 54 kilovata. To će se akumulirati prenosi se u naredne mesece. I već sledeće godine ućićemo i u treću fazu projekta gde će mo i na dugom objektu doma učenika postaviti fotonposke panele”, kaže Nenad Milenović, direktor Doma učenika “Milutin Milanković”.

Taj posao završavaju sredstvima koje je obezbedilo Ministarstva prosvete. Nameravaju da konkurišu i za pogodnosti koje daju država i grad.

Radni vek ovih solarnih panela je 25 do 30 godina. Investicija se može isplatiti najduže za pet godina. I podsetimo, od prošle godine ugradnju subvecioniše država finasirajući polovinu troška.

Tokom zime učenički dom “Milutin Milanković” mesečno za struju izdvaja čak 550.000 dinara. Računica pokazuje da im je samo zagrevanje vode solarnim pnelima izdatak već smanjilo za 115.000 dinara.

“Grubo rečeno to je 1.000 evra mesečno, puta 12 meseci imate preko milion dinara koje možete da upotrebite za neke druge stvari u Domu, a pre svega zbog dece”, kaže Nenad Milenović.

Preduzeće “Elektrodistribucija Srbije” u svom registru već ima 397 domaćinstava i 59 iz kategorije industrija koji su stekli satus “kupac – proizvođač” struje iz solanih panela. Oni obezbeđuju 6,6 megavata instalisane snage.

“Tih 6,6 megavata pokriva potrošnju jednog Dimitrovgarda, Pčelareva ili Mačvanske Mitrovice. A trenutno imamo 1.100 zinteresovanih što iz kategorije domaćinstva što iz kategorije industrije i jednu stambenu zejednicu sa ukupno instalisanim snagama 142 megavata što odgovara potrošnji jednog Kragujevca”, kaže Predrag Matić, direktor za planirnje i investicije u JP ” Elektrodistribucija Srbije”.

Iz “Elektrodistribucije Srbije” savetuju građene da se pri kupovini solarne opreme dobro informišu, jer na tržištu ima i one koja ne zadovoljava standarde bezbednosti.

(RTS)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com