Od telefona sa savitljivim ekranom teško da možete tražiti nešto više: Samsung Galaxy Z Fold 4 na testu “Blica”

Kada je Samsung i definitivno odustao od Galaxy Note telefona, pravi tech entuzijasti su osetila razočarenje jer smo ostali bez jedne sjajne linije telefona koja je nekako svakog avgusta najavljivala sjajne inovacije na ovom polju. Međutim, Samsung se odlično snašao kada je stvari preokrenuo i u isto to vreme nam doneo dve verzije telefona sa svitljivim ekranom. Ona sa više mišića nosi oznaku Fold.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Samsung Galaxy Z Fold4

Foto: Mitar Mitorvić / Ringier

Samsung Galaxy Z Fold4

Upravo smo i isprobali novi Samsung Galaxy Z Fold 4. Ovo je po svim parametrim jači od dva nova modela, telefon za sve koji mobilni koriste da pozabršavaju konkretne poslove, za one koji se bave dizajnom, skiciraju, rade sa tabelama i grafikonima, ili jednostavno za one koji vole da pred sobom imaju veliki ekran, ali da to ne bude onaj od tableta ili laptopa.

Samsung Galaxy Z Fold4

Foto: Mitar Mitorvić / Ringier

Samsung Galaxy Z Fold4

Baš kao prošlogodšnji model, tako je i Z Fold4 neka vrsta hibridnog tablet-telefona sa savitljivim ekranom. Kada je ekran sklopljen, po uspravnoj osi, imate “običan” telefon veličine 6,2 inča, kada ga otvorite onda je na raspolaganju displej od 7,6 inča. U oba slučaja imate displej sa opcijom osvežavanja od 120Hz. Kada je telefon rasklopljen pred vama je OLED displej koji nudi zaista odlično iskustvo. Veliki je, svetao, odlično radi i pod prstima imate prijatanutisk dok ga koristite, čak i na mestu gde se displej preklapa. Utisak je podjednako dobra bilo da se koristi za igrice, strimovanje, čitanje ili otvaranje više aplikacija kako bi se nešto obavilo. Briga oko toga da li će se oštetiti mi tokom našeg testa nismo imali. Samsung kaže da je ovaj model i 45 odsto istrajniji i sigurniji nego onaj od prošle godine.

Utisak tokom korišćenja je dvojak. Ovo jeste veliki i teži telefon (265 grama, dužina 155 mm), ali preklopljen lako može da se stav u džep, manju torbu, i zapravo je poput bilo kod drugog mobilnog, s tim što ima “moć” da se u sekundi pretvori u pregledan tablet.

Samsung Galaxy Z Fold4

Foto: Mitar Mitorvić / Ringier

Samsung Galaxy Z Fold4

Poboljšanje je dobila i baterija koja traje i više od 30 sati između dva punjenja, nezavisno od toga koliko često ga koristite, čak i kada je tokom testa više bio uključen rasklopljen ekran. Tu je svakao brzo punjenje koje je postalo nezamenjivo a u ovom slčaju se do pola baterije dolazi za pola sta, ili se do 100% telefon puni za nekih sat vremena i deste minuta. Prihvatljivo.

Inače, telefon radi na brzom i agilnom najnovijem Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 koji je iskorišćen i za neke telefone koji su predstavljeni posle Folda. I zaista, teško da ćete moći tu da nađete neku zamerku. Mi nismo. Na primer, kako telefon podržava deljenje ekrana da bi se uporedo koristile dve aplikacije, u svakm od slučajeva sve funkcioniše bez problema, aplikacije su stabilne, rade bez “štucanja” a mogu da se prebace i u landscape poziciju što samo olakšava rad.

Samsung Galaxy Z Fold4

Foto: Mitar Mitorvić / Ringier

Samsung Galaxy Z Fold4

Kada su kamere u pitanju, ukupno ih je pet. Tri su nove i čine trostruki sistem glavne kamere dok su tu i dve selfi kamere, jedna se nalazi na spoljnom ekranu, kada je telefon sklopljen i ima 10MP, dok je druga selfi kamera skrivena na unutrašnjem displeju i ima rezoluciju od 4MP. To znači da se možete slikati i kada je telefon rasklopljen ili sklopljen.

Glavna trostruka kamera je poput one kod premijum modela Galaxy S22+ i predstavlja značajno poboljšanje u odnosu na prošlogodišnji Fold. Glavno sočivo ima 50mMP i tu se vidi najbolje poboljšanje zato što pravi jasne, precizne i detaljne slike pri čemu su one u noćnim uslovima daleko iznad proseka.

Samsung Galaxy Z Fold4

Foto: Mitar Mitorvić / Ringier

Samsung Galaxy Z Fold4

Negde u zaključku, svitljivi, preklopivi ekran, pet kamera i dva dva displeja znak su da u rukama imate jednu skupu i moćnu igračku koja predstavlja veliki iskorak u odnosu na standardni mobilni. I zaista, ne samo da izgleda sjajno i skupo kada ga nosite, takav premijum utisak imate i dok a koristite. Naravno, uz to ide i odgovarajuća cena, a ona je oko 160.000 dinara. Sumnje nema, nije malo, ali vredi.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com