ODNOS PREMA NOVCU UTIČE NA UŠTEDU Zauzmete pravi stav na ovih 5 načina

U doba kada nam je novac preko potreban, svi maštamo o tome da nekako zaradimo više, ne bismo li sebi obezbedili pristojniji život. Ipak, nije samo naporan rad ono što nam je potrebno, neophodno je i da imamo pravi stav prema njemu.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Foto: Đorđe Kojadinović / RAS Srbija

Isprobajte sledećih 5 načina da zauzmete pravi stav prema novcu:

Blic preporučuje

Odredite svoj lični stav prema novcu

Ovde je važno identifikovati sve unutrašnje strahove, blokade koji ograničavaju uverenja i zadržavaju vas u “razmišljanju siromaštva”. Uradite jendostavnu vežbu – zatvorite oči i zamislite novac kao nekakvu asocijaciju. Pogledajte šta je to, kakva osećanja izaziva u vama, šta želite da uradite sa njim?

Često, čak i u ovoj jednostavnoj fazi, osoba može otkriti da novac izaziva strah, sumnje, pojavljuju se unutrašnja uverenja da je “zaraditi veliki novac nemoguće ” ili “veliki novac je i velika odgovornost”. Ako se tokom vežbe vizualizacije pojave ograničavajući stavovi i uverenja, važno je raditi na njima, jer oni u velikoj meri utiču na naš život i novčanu situaciju.

.

Foto: shutterstock

.

Oslobodite se negativnih osećanja: zavisti, ogorčenosti, besa, ljutnje…

Destruktivna osećanja oduzimaju mnogo snage i energije. Kada dugo u sebi nosimo osećaj ozlojeđenosti, ostajemo zarobljeni u prošlosti. To nas posebno sprečava da se razvijamo i aktiviramo u ostvarenju novih ciljeva. Zavist vas tera da trošite energiju pokušavajući da živite tuđi život, oponašate nekoga i dovodi do emocionalno depresivnog stanja. Sve ovo ne doprinosi privlačenju resursa u naš život, uključujući i novac, već samo otežava.

Razvijajte kvalitetnu komunikaciju sa ljudima

Komunikacija je takođe energija, a reči koje izgovaramo i slušamo mogu mnogo uticati na našu psihu i mentalno stanje. Smanjite komunikaciju sa toksičnim ljudima, sa onima koji vas nikada ne podržavaju i uvek kritikuju vaše aktivnosti. Okružite se pozitivnim ljudima koji vas bodre i motivišu, podstiču vas da se razvijate i rastete. To su ljudi koji sa vama dele iskustvo – povezuju se sa vama na dubljem nivou i možete od njih nešto i naučiti.

Foto: shutterstock

Moć zahvalnosti

Većinu vremena tokom života fokusiramo se na negativne misli i osećanja. Provodimo mnogo vremena razmišljajući o tome šta ne uspevamo, koliko smo loši i sa kakvim problemima se suočavamo. Da bi se ovo izbeglo, potrebno je zadržati pažnju na svemu dobrom što posedujemo. Šta je to što već imate, koji ciljevi su postignuti, šta radite dobro – odgovorite na ova pitanja i shvatićete da postoji puno stvari na kojima možete biti zahvalni. Kako biste vežbali zahvalnost možete voditi dnevnik zahvalnosti. Svako veče pre spavanja zapišite na čemu ste zahvalni u prethodnom danu. Zahvalite se Bogu i svemu oko vas što je dobro i pozitivno.

Budite spremni da primite novac koji će doći u vaš život

Ponekad želimo nešto jako, ali jednostavno nismo spremni za to. Pošto će nove prilike zahtevati nova rešenja, možda ćete morati da promenite nešto u svom životu, moraćete da uložite više truda. Ipak, važno je da ne pogubite sebe i ostanete svoji, verni svojoj pravoj prirodi. Napravite analizu i plan koje navike ćete sa dolaskom novca izbaciti, a šta ćete novo i pozitivno usvojiti. Menjajte se sa tokom života i nikada se ne plašite promena.

(Kurir.rs/Sensa)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini desetine hiljada menadžera. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com