Održan regionalni Samit ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava u Bečićima (AUDIO)

BEČIĆI –

Jedan od ključnih zadataka ekonomskih politika zemalja Zapadnog Balkana u uslovima aktuelnih geopolitičkih rizika je obuzdavanje rasta spoljnog duga, jer su skoro sve zemlje ovog regiona već na gornjoj granici prihvatljivog zaduženja u odnosu na nacionalni BDP. Na to su upozorili učesnici devetog regionalnog Samita ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava, koji je tokom vikenda održan u Bečićima, u Crnoj Gori.

audio icon

aleksandar, vlahovic

Jako je važno da postoji razmena mišljenja među zemljama regiona o tome kako koncipirati fiskalnu i monetarnu politku u narednom periodu i kako da nastave i prodube saradnju u situaciji velikih geopolitičkih i ekonomskih izazova, jer su privrede zemalja Zapadnog Balkana međusobno povezane, istakao je Aleksandar Vlahović, predsednik Saveza ekonomista Srbije, koji je i organizator samita.

Prema njegovim rečima, ključno pitanje je kako male zemlje Zapadnog Balkana treba da odgovore na izazove aktuelne geopolitičke i ekonomske krize, odnosno kako održati fiskalni balans ili fiskalni deficit na razumnom nivou, s obzirom da bi bilo kakvo pokrivanje fiskalnog deficita kroz zaduženje u narednom periodu biti i teško i veoma skupo. Naveo je da je zato jedan od zadataka ekonomskih politika zemalja regiona da obezbede da ne dođe do preteranog rasta spoljnog duga, s obzirom da se sve ove zemlje nalaze na gornjoj granici prihvatljivog zaduženja u odnosu na nacionalni BDP.

Vlahović je ukazao da se zbog prevelikog upumpavanja novca u vreme pandemijske krize danas suočavamo i sa inflacijom koja je svuda u svetu najviša u poslednjih 40 godina. Upozorio je da odgovor centralnih banaka na to, a koji se zasniva na zatezanju monetarne politike, mora biti dobro odmeren da ne ugorozi rast i sve privrede u regionu ne gurne u recesiju.

O perspektivama nakon recesije izazvane pandemijom, kao i o izazovima sa kojima će se finansijski i realni sektor suočiti u narednom periodu govorili su eksperti iz Srbije, Crne Gore, Albanije, Severne Makedonije, BiH, Hrvatske i Slovenije, te predstavnici Evropske investicione banke, MMF-a, poslovnih banaka, osiguravajućih društva i najvećih kompanija u regionu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com