Oglasila se Rusija: “Opasan pokušaj”

Rusija je danas saopštila da će nastaviti da pronalazi kupce za svoju naftu.

Izvor: B92.net

Ilustracija: Shutterstock/Lukasz Z

Ilustracija: Shutterstock/Lukasz Z

Rusija je danas saopštila da će nastaviti da pronalazi kupce za svoju naftu, uprkos, kako je rečeno, “opasnom” pokušaju Zapada da uvede ograničenje cena za njen izvoz nafte, prenosi Rojters.

Koalicija zapadnih zemalja predvođena grupom nacija G7 složila se da ograniči cenu ruske morske nafte na 60 dolara po barelu, jer imaju za cilj da ograniče prihode Moskve i sputaju njenu sposobnost da finansira svoj sukob sa Ukrajinom.

Ruski predsednik Vladimir Putin i visoki zvaničnici Kremlja više puta su govorili da neće isporučivati naftu zemljama koje primenjuju ograničenje cena.

U komentarima objavljenim na Telegramu, ruska ambasada u Sjedinjenim Državama kritikovala je, kako je rekla, “preoblikovanje” principa slobodnog tržišta i ponovila da će njena nafta i dalje biti tražena uprkos merama.

“Ovakvi koraci će neizbežno dovesti do povećanja neizvesnosti i nametanja većih troškova za potrošače sirovina”, navodi se u saopštenju.

“Bez obzira na trenutna koketiranja sa opasnim i nelegitimnim instrumentom, uvereni smo da će ruska nafta i dalje biti tražena”.

Ograničenje cena G7 omogućiće zemljama koje nisu članice EU da nastave da uvoze pomorsku rusku sirovu naftu, ali će zabraniti kompanijama za transport, osiguranje i reosiguranje da rukuju teretom ruske sirove nafte širom sveta, osim ako se ne proda za manje od gornje cene.

Pročitajte više:

Zapad doneo konačnu odluku: “Limit za gospodina Putina”

“30 – brže bi ih uništilo”

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com