Oglasilo se ministarstvo o štrajku rudara

Ministarstvo rudarstva saopštilo je da radi na pronalaženju održivog modela kojim bi se rešio problem koji su izneli predstavnici radnika JP PEU “Resavica”.

Izvor: Tanjug

DmyTo

DmyTo

Briga države za rudare JP PEU “Resavica“ nijednog trenutka nije dovođena u pitanje, o čemu najbolje svedoči više od 40 miliona evra subvencija godišnje kako bi ovo preduzeće moglo da funkcioniše, navelo je ministarstvo.

Rudari svih devet rudnika “Resavice” započeli su jutros potpunu obustavu rada, uz poštovanje zakonskog minimuma procesa rada, a ministarstvo je tim povodom u svom saopštenju istaklo da je ove godine, na zahtev sindikata, obezbeđeno i jedno dodatno povećanje zarada, upravo u cilju poboljšanja materijalnog položaja rudara.

Ministarstvo je navelo da je to uradilo posebno ceneći doprinos koji su rudari “Resavice” dali u vreme kad smo se suočili sa problemima u snabdevanju ugljem naših termoelektrana.

“Verujući da se svi problemi najbolje rešavaju dijalogom, a uzimajući u obzir realne mogućnosti države u vreme kad se ogroman novac izdvaja da obezbedimo sigurnost snabdevanja energentima, kao i subvencije koje se već izdvajaju za JP PEU Resavica, ministarstvo zajedno sa predstavnicima reprezentativnih sindikata i poslovodstva tog preduzeća, intenzivno radi na pronalaženju održivog modela kojim bi se rešio problem koje su izneli predstavnici zaposlenih u ovom javnom preduzeću”, saopšteno je..

Kako je navedeno, država želi da pomogne i u ministarstvu su uvereni da put za poboljšanje položaja rudara vodi kroz saradnju i partnerski odnos ključnih činilaca u ovom procesu.

“Svi se nalazimo na zajedničkom zadatku da obezbedimo sigurnost snabdevanja energetskog sistema, gde i energetska preduzeća i država već imaju dovoljno poteškoća zbog energetske krize u Evropi i svetu. Verujemo da je put za dugoročno rešavanje problema u JP PEU Resavica u optimizaciji proizvodnih procesa i modernizaciji proizvodnje koja je važna ne samo za povećanje ekonomskih parametara, već i za održivost proizvodnje i poboljšanje uslova rada rudara”, navode iz ministarstva.

Stav ministarstva je da energetska tranzicija mora biti i finansijski održiva i socijalno pravedna.

“I namera nam je da sve buduće odluke u vezi sa konsolidacijom i modernizacijom donosimo u dijalogu države, sindikata i poslovodstva Resavice, kako bismo zajednički došli do rešenja koja su održiva i koja će za rezultat imati bolje uslove za život ljudi u opštinama u kojima se nalaze rudnici u sastavu JP PEU Resavica”, navedeno je u saopštenju.

Radnici su danas započeli potpunu obustavu rada, uz poštovanje zakonskog minimuma procesa rada, što znači da rudari ne iskopavaju ugalj, već samo silaze u jame radi njihovog održavanja. Rudari traže veće plate pošto je, kako kažu, prosečna zarada u jamskoj eksploataciji uglja 65.000 dinara sa svim dodacima koje imaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com