Okrugli sto u Novom Sadu: Preko standarda do održivog poslovanja

Na skupu pod nazivom Izazovi u primeni tehničkih propisa i kako standardi mogu da olakšaju održivo poslovanje” govorili su predstavnici Instituta za standardizaciju Srbije, Privredne komore Srbije i Ministarstva privrede.

regionalna, privredna, komora, novi, sad

RPK Novi Sad saopštila je da je debata organizovana u okviru projekta “EU za Srbiju – podrška bezbednijim proizvodima” u delu koji se odnosi na jačanje kapaciteta nacionalne infrastrukture kvaliteta i tržišnog nadzora.

Tokom oktobra u regionalnim privrednim komorama u Srbiji biće organizovano šest okruglih stolova.

Navodi se da EU podržava usklađivanje zakonodavstva Srbije u području slobodnog kretanja roba, koje je uz slobodu kretanja ljudi, usluga i kapitala, jedna od osnovnih sloboda na kojima se zasniva EU.

Dodaje se da jedinstveno i zajedničko tržište predstavlja suštinu evropskih integracija.

“Kada se usklade nacionalni propisi za proizvode sa zakonodavstvom Evropske unije, osigurava se jednak tretman, povećanje konkurentnosti, niže cene i veći i širi izbor za potrošače”, navodi RPK.

Predstavnik Ministarstva privrede Zoran Bakić u Novom Sadu je govorio o ključnim izazovima u primeni tehničkih propisa u praksi – tumačenju propisa, pripremi dokumentacije, sprovođenju ocenjivanja usaglašenosti, označavanju proizvoda, značaju primene srpskih standarda, kao i o dilemama koje imaju proizvođači prilikom stavljanja proizvoda na tržište.

Ljubica Petrović iz Instituta za standardizaciju Srbije istakla je da standardizacija doprinosi efikasnijem obavljanju poslovnih procesa, poštovanju propisa i izgradnji poverenja korisnika, dobavljača i ostalih zainteresovanih strana.

“Primena standarda može unaprediti poslovanje svake organizacije, bez obzira na vrstu, veličinu i delatnost”, ocenila je ona.

Sa skupa u Novom Sadu Bakić je poručio da je neophodan veliki zaokret u načinu upravljanja dečjim igralištima.

“Nadležnost inspekcijskog nadzora ima komunalna inspekcija, kao i republička tržišna inspekcija, a u najvećem broju slučajeva vlasnik igrališta je lokalna samouprava, odnosno grad, ili su to vlasnici/korisnici objekata na kojima se igralište nalazi. Oni imaju obavezu da održavaju igralište tokom celog veka upotrebe”, rekao je on.

EU pruža kontinuiranu podršku Srbiji u otklanjanju tehničkih barijera trgovini i slobodnom kretanju roba.

Usaglašavanje sa propisima i standardima EU ostvaruje se i kroz tehničku podršku institucijama kroz nekoliko projekata čija je vrednost viša od deset miliona evra.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com