OMILJENO SRPSKO JELO POSTAJE LUKSUZ Kilogram više od 400 dinara, kupci u šoku: To je jedna od osnovnih namirnica zimi!

Vakuumirano pakovanje listova kiselog kupusa za sarmu jednog proizvođača dostiglo je cenu od 460 dinara za kilogram.

Slušaj vesti

0:00/ 0:00

Kupusijada u Futogu

Foto: Nenad Mihajlović / Tanjug

Kupusijada u Futogu

Poskupljenje ovog proizvoda, neizostavnog tokom zimskih meseci, šokiralo je mnoge građane. Međutim, ima i onih koji smatraju da je to još podnošljivo, imajući u vidu šta sve iziskuje kiseljenje kupusa u kućnoj režiji. Kako bilo, kilogram kupusa košta kao pola kilograma mesa.

Blic preporučuje

U trgovinskim lancima je veliki raspon cena za ovu namirnicu, pa se postavlja pitanje da li su troškovi proizvodnje zaista porasli toliko da opravdaju skok na 460 dinara.

Kilogram upakovanih listova za sarmu prodaje se i za 400 dinara. Robne marke trgovinskih lanaca su uvek jeftinije, te tako ovaj proizvod sa njihovim žigom košta uglavnom od 330 do 350, a na akciji se može naći i za 270 dinara. Glavica kiselog kupusa je povoljnija i prodaje se uglavnom za oko 250 dinara.

Foto: RTS / screenshot

Ni na zelenim pijacama nije bolja situacija. Kilogram listova je od 400 do 420, a ukiseljena glavica se kreće od 250 do 280 dinara. U jednom poznatom megamarketu kažu da je kiseli kupus poskupeo 10 odsto za godinu dana.

– Ne spada u proizvod koji je zabeležio neki iznenađujući skok – kažu sagovornici. – U pitanju su samo listovi za sarmu, pa kada uzmete u obzir čitav proces koji treba da prođe, onda cena nije neobična. Svakako, ima i jeftinijih proizvođača, pa potrošači imaju mogućnost izbora.

I Nevena J. iz Beograda, koja zbog posla ne može previše vremena da provodi u kuhinji, smatra da cena od 400 do 460 dinara nije previše visoka, jer sarmu ne pravi svakog dana.

– Kada pomislite šta sve treba da se uradi da biste dobili dobar kiseli kupus u kućnoj varijanti, koliko je to maltretiranje, onda nije mnogo skupo – kaže Jovanovićeva. – Za mene je veći problem što poskupljuju hrana i roba koja se svakodnevno koristi. Na primer, sirevi, mlečni proizvodi, proizvodi za ličnu higijenu…

S druge strane, Beograđanka Dušanka S. ističe da je za nju šokantna cena kiselog kupusa.

– To je jedna od osnovnih namirnica u Srbiji tokom zime – kaže Stevanovićeva. – Najviše koristimo kupus, prave se sarme, podvarci, sada su i slave.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, inflacija je u oktobru iznosila 15 odsto. Povrće je za godinu dana poskupelo 22,3 odsto. Kada je u pitanju hrana, rekorder po skoku cena su mleko, mlečni proizvodi i jaja, koji su poskupeli 39,6 procenata.

Sveža glavica i za 30 dinara

Kiseljenje kupusa je ove godine kasnije krenulo zbog toplog vremena. Za građane koji ovu zimnicu planiraju u svom domu da pripremaju, kilogram svežih glavica u trgovinskim lancima košta uglavnom od 30 do 60 dinara. Na zelenim pijacama kupus je skuplji i kreće se od 40 do 80 dinara širom Srbije.

(Izvor: Novosti)

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com