ONI ĆE VODITI SRPSKU PRIVREDU NAREDNE 4 GODINE Ovu su nova i stara lica na čelu ključnih ministarstava u novoj Vladi Srbije

Siniša Mali ostaje na čelu ministarstva finansija, dok Tomislav Momirović menja resor i preuzima funkciju ministra za unutrašnju i spoljnu trgovinu. Na njegovo mesto u ministrastvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture dolazi dobro poznato lice srpskoj javnosti Goran Vesić. Na mesto ministra za telekomunikacije i informisanje izabran je Mihailo Jovanović, na mesto ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković.

Blic preporučuje

Novi ministar privrede biće Rade Basta, a na čelo rudarstva i energetike dolazi novo lice, Dubravka Negre. Ministar za javna ulaganja biće Marko Blagojević, a ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Jelena Tanasković. Ministarka za nauku, inovacije i tehnološki razvoj biće Jelena Begović.

Ana Brnabić danas je istakla da će se ova Vlada suočiti sa mnogo većim i mnogo zahtevnijim izazovima nego što je moglo da se zamisli pre dve godine.

– Nikoga zato neće čuditi što će nam apsolutni prioritet u mandatu ove Vlade biti energetika, odnosno, kako je to jednom prilikom naglasio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić – nova energetska politika Srbije, rekla je Brnabić.

Foto: Tanjug/ Zoran Žestić / Ringier

Ministarka rudarstva i energetike – Dubravka Negre

Rođena 1978. godine u Beogradu. Diplomirala je bankarstvo i finansije na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, a magistrirala finansije i menadžment na SDA Bocconi Univerzitetu u Milanu i UCLA Anderson školi mendžmenta u Los Anđelesu, navodi se na sajtu NLB Komercijalne banke. Gost je predavač na Master studijama University College London.

Članica je Izvršnog odbora NLB Komercijalne banke, a pre toga bila je direktorka Regionalnog predstavništva Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan.

Dubravka Negre

Foto: Dragan Kujundžić / Tanjug

Dubravka Negre

Na mesto članice IO NLB Komercijalne banke došla je u decembru 2021. sa pozicije direktorke Regionalnog predstavništva Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan, koju je obavljala od 2016.

Pre dolaska na funkciju EIB-a u Beogradu, u sedištu ove banke u Luksemburgu bila je menadžer za Albaniju, Severnu Makedoniju i Srbiju, ali i zadužena za projekte javno-privatnog partnerstva i projektna finansiranja uključujući Irsku, Francusku, Veliku Britaniju i zemlje Beneluksa, navodi se na sajtu.

Pre karijere u Evropskoj investicionoj banci (EIB), radila je kao TV producent za svetsku televizijsku kuću CNN International. Dobitnik je nagrade Nacionalne akademije za televiziju, umetnost i nauku SAD.

Ministar za javna ulaganja – Marko Blagojević

Rođen je 1974. godine u Beogradu. Završio Pravni fakultet u Beogradu.

Bio je jedan od najistaknutijih članova Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID), još od njegovog nastanka avgusta 1997. godine. Nakon velikih poplava koje su u maju 2014. godine pogodile Srbiju izabran je za predsednika Kancelarije za obnovu i pomoć područja pogođenih poplavama. Oženjen je i ima ćerku.

Marko Blagojević

Foto: Z. Ilić / RAS Srbija

Marko Blagojević

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Jelena Tanasković

Buduća ministraka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Jelena Tanacković, malo je poznata javnosti. Diplomirala je ekonomiju i radila u bankarskom sektoru, kao i na poslovima pomoćnika gradskog sekretara za obrazovanje i dečju zaštitu u oblasti finansija.

Od juna 2018. godine bila je državni sekretara Ministarstva finansija, a dve godine kasnije državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine.

Jelena Tanasković

Foto: Sava Radovanović / Tanjug

Jelena Tanasković

Na LinkedIn profilu navodi da je stručnjak za finansijske poslove, a kao radno iskustvo navela je osam godina u kompaniji Prvi faktor. Tu je kao kao generalni menadžer radila od 2010. do 2015. godine.

Ministar finansija – Siniša Mali

Ministar finansija Siniša Mali, već dobro poznat javnosti, nastaviće svoj mandat u istom resoru. Pre nego što je postao ministar finansija, Mali je bio gradonačelnik Beograda od 2014. do 2018. godine.

Prethodno je obavljao funkciju predsednika Privremenog organa Grada Beograda. Pre nego što je postao gradonačelnik, bio je specijalni savetnik za privredu i finansije u Vladi tadašnjeg premijera Republike Srbije Aleksandra Vučića. Bio je i finansijski savetnik u privatnom sektoru, gde je radio u nekoliko privatnih preduzeća koja su se bavila savetovanjem u oblasti finansijskih usluga.

Siniša Mali

Foto: RAS Srbija

Siniša Mali

Siniša Mali rođen je 1972. godine u Beogradu, gde je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je i magistrirao na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a tokom osnovnih studija dobio je nagradu kao student generacije, da bi po završetku studija dobio nagradu za najbolji diplomski rad.

Ministar za unutrašnju i spoljnu trgovinu – Tomislav Momirović

Rođen je 1983. godine u Beogradu. Diplomirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, gde je bio student-prodekan, član Saveta fakulteta i član Saveta univerziteta. Od 2007. godine zaposlen u porodičnom preduzeću Mona d.o.o, koje su osnovali njegovi roditelji. U prethodnom mandatu obavljao funkciju Ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Tomislav Momirović

Foto: Rade Prelić / Tanjug

Tomislav Momirović

Član Predsedništva SNS

Ministar informisanja i telekomunikacija- Mihajlo Jovanović

Novi ministar informisanja i telekomunikacija biće Mihajlo Jovanović. Na ministarsku poziciju Jovanović dolazi sa direktorske funkcije koju je obavljao u Kancelariji za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Mihailo Jovanović

Foto: Snežana Krstić / Ringier

Mihailo Jovanović

Mihailo Jovanović diplomirao je i magistrirao na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu kao jedan od najboljih studenata u generaciji. Doktor je ekonomskih nauka i docent za užu naučnu oblast kvantitativne metode. Ima 20 godina profesionalnog iskustva u Telekomu i Pošti Srbije gde je u kontinuitetu poslednjih 14 godina bio u najvišem bordu direktora odgovoran za informacione tehnologije, elektronske komunikacije i razvoj.

U periodu 2014 – 2016. godine, bio je član i koordinator Izvršnog odbora Pošte Srbije. Od aprila 2017. godine radio je kao savetnik za elektronsku upravu u Kabinetu Predsednika Vlade – navedeno je u njegovoj biografiji.

Ministarka za nauku, inovacije i tehnološki razvoj Jelena Begović

Među imenima nove vlade nalazi se i ime dr Jelene Begović, ministarke nauke, inovacije i tehnološkog razvoja. Ona je obavljala funkciju direktorke Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo i rukovodilac je Laboratorije za molekularnu mikrobiologiju. Umnogome je doprinela razvoju nauke u Srbiji, ali je njen rad i međunarodno priznat.

Diplomirala je na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, odsek za biohemiju i molekularnu biologiju, diplomirala 1998., magistrirala 2002. i doktorirala 2008. godine.

Jelena Begović

Foto: Strahinja Aćimović / Tanjug

Jelena Begović

Naučnu karijeru započela je u struci 1998. godine kao istraživač pripravnik upravo na Institutu za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, i napredovala kao istraživač saradnik, naučni saradnik i viši naučni saradnik, a istovremeno je napredovala i u radnom odnosu kao zamenik šefa Laboratorije za molekularnu genetiku industrijskih mikroorganizama. 2011. godine postala je zamenik direktora Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, a 2013. preuzela vođenje ove domaće prestižne naučne ustanove.

Ekspert je iz oblasti molekularne mikrobiologije i razvoja probiotika, bakterijskih starter kultura, kao i primene novih tehnologija u borbi protiva antibiotske rezistencije.

Član je Udruženja mikrobiologa Srbije, Društva genetičara Srbije i Američkog mikrobiološkog društva (ASM). Član je recezentskog odbora časopisa za promociju nauke Elementi. Njeni radovi su objavljivani u časopisima širom sveta.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković

Sadašnji ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, promeniće resor i preći će na funkciju ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Rođen je 1983. godine u Užicu. Završio je Šestu beogradsku gimnaziju i osnovne i master studije na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na kome je trenutno doktorand. Završio je Visoke studije odbrane i bezbednosti kao pripadnik osme klase.

Nikola Selaković

Foto: Ministarstvo spoljnih poslova/ Branko Lazić / Tanjug

Nikola Selaković

Od 2009. do 2012. godine zaposlen je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, kao asistent na Katedri za pravnu istoriju i drži nastavu na predmetima Uporedna pravna tradicija, Srpska pravna istorija i Retorika. Obavljao je dužnost ministra pravde i državne uprave u Vladi Republike Srbije u periodu od 2012. do 2014. godine, a potom ministra pravde u periodu od 2014. do 2016. godine.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture – Goran Vesić

Goran Vesić je bivši zamenik gradonačelnika i novi ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Rođen je 18. februara 1969. godine u Kruševcu. Diplomirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Na lokalnim izborima 2014. godine izabran je za odbornika Skupštine grada Beograda na listi Srpske napredne stranke. U aprilu 2014. imenovan je za gradskog menadžera i pomoćnika gradonačelnika.

 Goran Vesić

Foto: V. Lalić / RAS Srbija

Goran Vesić

Od novembra 2017. godine član je Predsedništva Srpske napredne stranke, a na mestu zamenika gradonačelnika bio je od 2018. godine.

Ministar privrede – Rade Basta

Rođen 1979. godine, dosadašnji direktor JKP “Beogradske elektrane”, zameniće ministarku Anđelku Atanasković. Profesor je fizičke kulture, bio je reprezentativac Srbije u kik-boksu i džudou. Po profesiji je master ekonomista. Bio je odbornik u Novom Sadu i Beogradu.

Rade Basta

Foto: Privatna arhiva

Rade Basta

U decembru 2016. postao je direktor Fudbalskog kluba Radnički iz Niša. Na toj funkciji Basta je bio do novembra 2017. Član je Jedinstvene Srbije.

Želite da vam “Blic Biznis” donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com