“OPEK+ balansira haos koji izaziva Amerika”

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ocenio je danas da odluka OPEK+ da smanji proizvodnju nafte predstavlja odgovornu poziciju te organzacije.

Izvor: Tanjug

Foto: EPA-EFE/LISI NIESNER

Foto: EPA-EFE/LISI NIESNER

Kako je rekao, ta organizacija “balansira haos koji Amerikanci priređuju na energetskom tržištu”.

Peskov je naveo da “Amerikanci zarađuju neverovatno velike količine novca na prodaji gasa, a Evropljani im plaćaju i svoju ekonomiju tako lišavaju konkurentnosti”.

On je ocenio da su SAD “počele da gube živce zbog odluke OPEK+”.

“Amerikanci pokušavaju da manipulišu svojim rezervama nafte i takva igra neće doneti ništa dobro. Sada je njihov glavni zadatak, čak i po cenu destabilizacije globalnog energetskog tržišta, da podstaknu odluke kakve je delimično donela Evropska unija u poslednjem paketu sankcija na temu uvođenje nekih ograničenja u cenama”, ocenio je Peskov, prenosi Sputnjik.

Peskov je dodao da SAD pokušavaju da manipulišu svojim zalihama nafte, izbacujući dodatne količine tog energenta na tržište i naglasio da ta igra neće ništa dobro doneti.

“Proizvodnja je otežana, dolazi do deindustrijalizacije. Sve ovo će u budućnosti, u narednih 10-20 godina, imati veoma žalosne posledice po evropski kontinent“, naglasio je portparol Kremlja.

Članice organizacije OPEK+ su donele odluku da od novembra smanje proizvodnju nafte za dva miliona barela dnevno.

Ranije je državni sekretar Entoni Blinken izjavio da SAD razmatraju niz novih mera, između ostalog i saradnju sa Saudijskom Arabijom, nakon odluke OPEK+ da smanji proizvodnju nafte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com