Opravdavaju odluku koja je razljutila Zapad: “Neki su rekli, ali nije tako”

Ministarstvo energetike Omana saopštilo je da su odluke OPEC+ zasnovane na čisto ekonomskim razmatranjima realnosti ponude i potražnje na tržištu.

Izvor: Tanjug

Ilustracija: Shutterstock/ded pixto

Ilustracija: Shutterstock/ded pixto

Odluka OPEC+ da smanji proizvodnju nafte za dva miliona barela dnevno u skladu je sa prethodnim odlukama grupe u smislu da se zasniva na tržišnim podacima i njegovim varijabilama, navelo je Ministarstvo, preneo je Rojters.

Ministarstvo je dodalo da je odluka neophodna da bi se ponovo uspostavilo poverenje u tržište i da bi se ono stabilizovalo.

Ujedinjeni Arapski Emirati

Ministar energetike Ujedinjenih Arapskih Emirata Suhail al-Mazruei izjavio je da je najnovija odluka OPEC+ da smanji proizvodnju nafte za dva miliona barela dnevno čista tehnička odluka.

On je na Tviteru napisao da je odluka jednoglasno odobrena bez ikakvih političkih namera, kako su neki opisali, preneo je Rojters.

Trinaestočlana Organizacija zemalja izvoznica nafte i njeni saveznici, među kojima je i Rusija, smanjili su proizvodnju nafte za dva miliona barela dnevno.

Irak

Iračka kompanija za promociju nafte (SOMO) saopštila je da su odluke OPEC+ zasnovane na ekonomskim pokazateljima i da su donete jednoglasno.

Postoji potpuni konsenzus među zemljama OPEC+ da je najbolji pristup u suočavanju sa uslovima na tržištu nafte tokom trenutnog perioda neizvesnosti i nedostatka jasnoće, preventivni pristup koji podržava stabilnost tržišta i pruža u budućnosti smernice koje su joj potrebne, saopštio je SOMO, preneo je Rojters.

SOMO je istakao da je odluka OPEC+ zasnovana na tržišnim inputima, koji su od suštinskog značaja za postizanje stabilnosti tržišta.

Kuvajt

Kuvajt pozdravlja odluku OPEC+ da smanji proizvodnju nafte za dva miliona barela dnevno, izjavio je generalni direktor Kuvajt petroleum korporacije šeik Navaf al-Sabah, izvestila je kuvajtska državna novinska agencija KUNA.

Al-Sabah je, takođe, ponovio da Kuvajt želi da održi ravnotežu na naftnim tržištima na dobrobit i potrošača i proizvođača, preneo je Rojters.

On je kazao da su su veća zabrinutost oko ekonomije i očekivani spori globalni ekonomski rast doveli do još većeg narušavanja ravnoteže između ponude i potražnje nafte.

“Ima prostora za fleksibilnost”

Generalni sekretar OPEC Haitam al-Gais, izjavio je da u ovoj organizaciji zemalja izvoznica nafte uvek postoji prostor za fleksibilnost.

On je to rekao na konferenciji za novinare u Alžiru odgovarajući na pitanje da prokomentariše odluku OPEC o smanjenju proizvodnje nafte, preneo je Rojters.

Al-Gais je, takođe, rekao da su odluke OPEC+ bile čisto tehničke i da je grupa proizvođača donela preventivnu odluku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com